Több ezren voltak kíváncsiak a Parlamentre

 

Idén is sikert aratott a Nyitott Parlament nevű program, mint már évek óta minden nemzeti ünnepen. Volt, hogy több száz méteres sorban álltak az emberek, hogy bejussanak, és megtekinthessék a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát. Az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is jöttek látogatók.

Több száz méteres sorban állnak az emberek hétfőn az Országház előtt. Még az eső sem riasztotta el őket.

10 órától fokozatosan engedték be a tömeget. Az első órában több mint 500-an voltak kíváncsiak a magyar történelem egyik legjelentősebb épületére.

A látogatók a díszlépcsőn mehettek fel, ami a kupolacsarnokhoz vezet. Ez a lépcsősor azért különleges, mert a hétköznapokban csak rendkívüli alkalmakkor használják. Négyévente egyszer ezen vonulnak be az Országgyűlés tagjai és itt fogadják a világ vezető politikusait is.

Az Országház egyik legfiatalabb látogatója egy két éves kisfiú volt, aki szülei segítségével tette meg az utat a Szent Koronáig.

A látogatók megcsodálhatták a 27 méter belmagasságú kupolacsarnokot valamint a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket is.

A Parlament épülete sokakban ébresztett emlékeket. 1956. október 25-én ugyanis az Országház előtt sortűzzel fékezték meg a magyar forradalmárokat. Máig nem tudni pontosan, hogy hányan vesztették életüket a vérengzésben.

A nyílt napra az ország különböző részeiről is sokan érkeztek, voltak olyanok, akik több száz kilométert utaztak.

A határainkon túlról is sokan látogattak el az Országházba.

A rossz idő ellenére mintegy 3500-an voltak kíváncsiak az Országházra.