Kevesen vettek részt az ellenzéki pártok megemlékezésein

 

A résztvevők száma néhány tucattól a tízezerig terjedt az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján rendezett ünnepségeken, megemlékezéseken. Országszerte több száz rendezvényt tartottak október 23-ára emlékezve hétfőn, illetve az azt megelőző napokban.

A központi rendezvények hétfő reggel, a hagyományokhoz híven a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődtek. A Kossuth Lajos téren katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében szakadó esőben és erős szélben vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján.

A budapesti Terror Háza Múzeumnál délután három órakor tartott díszünnepségen az esős idő ellenére mintegy tízezer ember gyűlt össze, akik előtt Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója mondott beszédet.

Budapest, 2017. október 23. Résztvevők az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Résztvevők az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum előtt 2017. október 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Együtt koszorúztak a baloldali pártok

Nagy Imre mártír miniszterelnök II. kerületi házánál délelőtt közösen koszorúzott az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy képviselője. A megemlékezésen 30-40-en vettek részt.

capture_20171023201939

Fotó: M1

A Corvin közben gyűlt össze a Jobbik

A Jobbik – hagyományosan – a Corvin közben tartotta megemlékezését, amelynek zárásaként a részt vevő mintegy kétszáz ember a Magyar Rádió volt székházához vonult.

Fotó: M1

Fotó: M1

Gyurcsány pártja születésnapot is ünnepelt

A DK egy budapesti szállodában tartotta születésnapi és október 23-i ünnepségét, amelyen néhány százan vettek részt.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök a párt hivatalos ünnepi és születésnapi rendezvényén a budapesti Hotel Hungária City Centerben az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Félszáz LMP-s emlékezett a miniszterelnök-jelölttel

Az LMP Debrecenben ünnepelt, az Egyetem téren mintegy 50 ember gyűlt össze.

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a párt ünnepi rendezvényén a debreceni Egyetem téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kávézóban emlékezett meg a Párbeszéd

A Párbeszéd eredetileg az Országház közelében lévő Bibó-szobornál tartotta volna koszorúzással egybekötött megemlékezését, a szakadó eső miatt azonban rendezvényét áthelyezték egy, a Parlamenthez közeli kávézóba, ahol az Együtt is képviseltette magát. A rendezvényen néhány tucatnyian voltak jelen.

Fotó: M1

Fotó: M1

A Momentum megemlékezésén sem voltak tömegek

A Közös Ország Mozgalom lemondta a hétfőre a Kossuth Lajos térre tervezett demonstrációját a rossz időre tekintettel.

Fotó: hirado.hu

Fotó: hirado.hu

Egyedül az ellenzéki pártok közül a NOlimpia-mozgalommal hírnevet szerzett, parlamenten kívüli Momentum tartotta meg 1956-os gyűlését a budapesti Szabadság téren. Ám a Momentum rendezvényén sem volt igazi tömeg, csak amolyan félház.

A Momentum Mozgalom még egy paródiavideót is készített, mely a többi ellenzéki pártot figurázza ki azért, mert nem tartottak megemlékezést a híveikkel az általuk metsző hidegnek minősített délutáni esőben és felszakadozott borulásban.