Brexit: az Európai Tanács készen áll a tárgyalás folytatására

 

Az EU-ban maradó 27-ek elfogadták zárónyilatkozatukat, amellyel jóváhagyták az EU brit kereskedelmi tárgyalások belső előkészítését.

Nyilvános bizottsági ülést tartott kedden a brit parlament felsőháza, ahol szakértőket hallgattak meg a lordok azért, hogy teljesebb képet kapjanak a kilépési folyamatot illetően. A közmédia tudósítója szerint a szakértők továbbra is nagy bizonytalanságról tudtak beszámolni sok kérdést illetően, de abban egyetértettek, hogy 2019-ig egészen biztos nem lehet végigtárgyalni úgy a kilépési tárgyköröket, ahogy az megfelelne Theresa May-nek. Szakértők szerint 7, de inkább 10 évnyi tárgyalás lenne ugyanis szükséges ahhoz, hogy minden a tervek szerint valósuljon meg.

Eddig nem sikerült megfelelő mértékű előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételiről szóló egyeztetéseken ahhoz, hogy tovább lehessen lépni, a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő, második tárgyalási szakaszra – ezt már pénteki brüsszeli találkozójukon mondták ki a brit kilépés után „bent maradó” tagállamok vezetői.

Az Európai Tanács készen áll

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy a 27-ek elfogadták zárónyilatkozatukat a témában, amellyel jóváhagyták az EU brit kereskedelmi tárgyalások belső előkészítését, amennyiben sikerül haladást elérni a korábban lefektetett legfőbb kérdésekben, úgy a lehető leghamarabb megkezdhessék a majdani kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakaszt.

A brit kormányfő, Theresa May ugyanakkor megerősítette, hogy tiszteletben tartják a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, a bent maradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni.

euranet-logo

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!