A Momentum megemlékezésén sem voltak tömegek

 

Egyedül az ellenzéki pártok közül a NOlimpia-mozgalommal hírnevet szerzett, Parlamenten kívüli Momentum tartotta meg 1956-os gyűlését a budapesti Szabadság téren. A Közös Ország Mozgalom által korábban meghirdetett, majd vasárnap lemondott összellenzéki tüntetés ugyan elmaradt a rossz időre hivatkozva, ám a Momentum rendezvényén sem volt igazi tömeg, csak amolyan félház.

Egyetlenegy szervezet tartott megmozdulást az ellenzék pártjai közül október 23-án, ez pedig a Momentum által megtartott demonstráció volt.

Résztvevők a Momentum tüntetésén. Fotó: hirado.hu

Résztvevők a Momentum tüntetésén. Fotó: hirado.hu

Az elmúlt hetekben a baloldali összefogás témája mellé felsorakozott az a kérdés is, ki, vagy mely szervezet zászlaja alatt ünnepel együtt az ellenzék október 23-án. Sokáig úgy tűnt, a Gulyás Márton aktivista-performanszer zászlaja, a Közös Ország Mozgalom alatt egyesül az ellenzék, legalább az ünnepre.

Résztvevők a Momentum tüntetésén. Fotó: hirado.hu

Résztvevők a Momentum tüntetésén. Fotó: hirado.hu

Azonban sajtóhírek szerint az ellenzék végül nem akart Gulyásék zászlaja alatt egyesülni, így végül a szervezők a rendkívüli, jéghideg időjárásra hivatkozva lemondtak arról, hogy támogatóikkal együtt ünnepeljenek a forradalom és szabadságharc évfordulóján. Ehelyett a pártvezetők Nagy Imre szobránál helyeztek el virágot, illetve a két legkisebb baloldali párt, az Együtt és a Párbeszéd vezetői egy kávéházban tartották meg beszédeiket, 10-15 aktivista előtt.

Érdektelenségbe fulladt a Momentum megmozdulása

A Momentum Mozgalom azonban beleállt a történetbe, és az időjárás ellenére sem visszakozott, a Szabadság térre meghirdetett demonstáció-megemlékezést az eső és a hideg ellenére is megtartották.

momentum3

Résztvevők a Momentum tüntetésén. Fotó: hirado.hu

Mi több, előzetesen azt kommunikálták közösségi médiafelületeiken, hogy őket egy kis hideg nem tántoríthatja el: még egy paródiavideót is készítettek, mely a többi ellenzéki pártot figurázza ki azért, mert nem tartottak megemlékezést a híveikkel az általuk metsző hidegnek minősített délutáni esőben és felszakadozott borulásban.

A Momentum vezetői tehát felszólaltak a Szabadság téren, de annak ellenére, hogy a baloldali ellenzék lefújta a mai tüntetéseit, a Momentum rendezvényére sem mentek el tömegek. A beszédekben Hajnal Miklós, Orosz Anna igyekeztek párhuzamot vonni ’56 és a jelen között, majd Fekete-Győr András inkább a Momentum nemrégiben bemutatott programját ismertette az ünnepi megemlékezésen, nagyságrendileg ezer érdeklődőnek.