'56 az utcán - A váci levéltár kiállítása Székelyudvarhelyen

 

'56 az utcán címmel Székelyudvarhelyen mutatják be az 1956-os forradalom váci eseményeit dokumentáló fotókiállítást. Másfél évvel ezelőtt Vác város levéltára gyűjtötte össze a korabeli fotókat, az ezekből készült tárlatot lehet most megtekinteni az erdélyi testvértelepülés, Székelyudvarhely lakói is.

Dr. Horváth Ferenc, a Váci Levéltár igazgatója elmondta: a képekre 2006-ban bukkantak rá, és tavaly egy szabadtéri kiállításon mutatták be őket. A 24 darab kép korábban egy családi albumban rejtőzködött. Amikor a két város polgármestere találkozott, akkor Székelyudvarhely polgármestere úgy döntött, e városban is kiállítják a képeket – mesélte Dr. Horváth Ferenc.

2006-ban a Váci Világi Vigalom eseményeivel egy időben tízezrek látták a tárlatot – tette hozzá.

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy bár ’56-ban nem voltak utcai mozgalmak Székelyudvarhelyen, de ’89-ben igen.

A képeket a kórház kovácsoltvas kerítésére helyezték el, mely szimbolikus üzenettel bír, hiszen szemben van azzal az épülettel – a rendőrség épületével – , mely az elnyomást jelképezte Székelyudvarhelyen – fűzte hozzá.