Még nem késő! Így készítse fel a fűtési rendszert a használatra

 

Az elhanyagolt fűtési rendszerek ezernyi bajt okozhatnak. Ám sokan még akkor sem hívnak szakembert, ha már egyértelmű, hogy nagy a gond. Az eresztékeiben is füstölgő cserépkályha, a ki-kialvó gázláng, a korommal teli kémény életveszélyes. Szén-monoxid mérgezésre még nyáron is van példa, ám a hidegben, amikor még az ablakokat is zárjuk, sokszorosára nő a veszély.

Továbbra is szükséges a kéményeket, illetve a fűtési rendszert időszakonként megvizsgáltatni. A kéményellenőrzés gyakoriságát az határozza meg a jelenlegi szabályozás szerint, hogy milyen tüzelő-fűtőberendezés kapcsolódik az adott kéményhez – mondta Hajdu Márton tűzoltó alezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: a sormunka ugyanúgy zajlik majd a társasházakra vonatkozóan, mint eddig. Családi házak esetében azonban a tulajdonosnak kell kérnie, hogy jöjjön ki a kéményseprő.

Hajdu Márton elmondta, mindenféleképpen érdemes kihívni a kéményseprőt, és a fűtési rendszert egészében kell ilyenkor megvizsgálni.

Király Péter, Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) alelnöke a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál a fővárosi Alkotmány utcában 2016. június 21-én. A KOSZ népszavazást kíván kezdeményezni a kéményellenőrzések gyakoriságának drasztikus mértékű csökkentésének megakadályozása érdekében. A szakszervezet vezetői a meglévő dokumentumokat, határozatokat átadták a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Illusztráció. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A legtöbb mérgezés a fürdőben történik

Kiemelte: a nyári időszakban előfordulhatnak viharkárok, esetleg egy törmelék beleesik a kéménybe, és dugulást okoz, vagy belefészkel egy madár – ezek miatt a rendszeres ellenőrzés indokolt – mondta Hajdu Márton.

Azoknál a fűtési rendszereknél, ahol 2 éves gyakorisággal kötelező az ellenőrzés, bármikor meg lehet rendelni akár civil cégtől, akár a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervétől – hangsúlyozta a szakember, aki azt is mondta,  hogy a szén-monoxid mérgezés 60 százalékában nem a tüzelőberendezés és a kémény a felelős, hanem a megfelelő levegő-utánpótlás hiánya, ami abból következik, hogy túlszigeteltek az ingatlanok és nem megfelelő a szellőzés.

Ezért lehetséges, hogy a legtöbb mérgezéses eset a fürdőszobában fordul elő, akár nyár közepén is – mondta.

Kiemelte: a sormunka keretében végzett kéménytisztítás és kéményellenőrzés az első két értesítés alapján díjmentes, a harmadik egyeztetett időpontban azonban kiszállási díjat kell fizetni, ez néhány száz forintos költség.

A konvektort is vizsgáltassuk át

Egy konvektor esetében is van mit átvizsgálni, hiszen mind a gázból, mind a levegőből olyan szennyező anyagok rakódhatnak le, melyek csökkentik az égés hatásfokát és növelik a károsanyag-kibocsátást. Nem mindegy az üzembiztonság sem, ezért fontos, hogy szakértő, gázszerelő vizsgálja át a készüléket ősszel – fogalmazott Váradi Tamás, az Ariston Thermo Kft. vevőszolgálati vezetője a műsorban.

A szakember hangsúlyozta, hogy a gázszerelő azt is vizsgálja meg, hogy történt-e olyan átalakítás a lakásban, mely megakadályozhatja vagy veszélyessé teheti a készülék működését, akár páraelszívóról, akár nyílászárócseréről van szó.

Váradi Tamás aláhúzta: a zárt égésterű készülékek esetében – amelyek közül megkülönböztetünk atmoszférikus és kondenzációs készülékeket is – a szén-dioxid, szén-monoxid vizsgálat során azt nézik meg, hogy a tüzeléstechnika megfelel-e a gyári előírásoknak és van-e benne szennyeződés, eldugulás.

A garancia lejárta után is érdemes tisztíttatni a készüléket, hiszen az optimális működés érdekében egy egész szezon lerakódó szennyeződéseit kell kitakarítani – húzta alá Váradi Tamás.