Csavar a szlovén elnökválasztáson: mégis lesz második forduló

 

Mégsem nyerte meg a hivatalban lévő államfő az első fordulóban a vasárnap rendezett szlovéniai elnökválasztás: Borut Pahornak nem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, bár az urnazárást követően közzétett előrejelzések ezt valószínűsítették.

Téves adatokat közölt a szlovén közszolgálati televízió (RTV) az elnökválasztás végét jelentő urnazárást követően: közel ezer választó megkérdezésével végzett felmérésük szerint Pahor a voksok 56,2 százalékát kapta, de későbbi adatok ezt megcáfolták. A legújabb sajtójelentések szerint a hivatalban lévő Bohut Pahor a vasárnapi első fordulóban mégsem szerezte meg a szavazatok több mint felét – bár az urnazárást követően közzétett előrejelzések ezt valószínűsítették –, így mégis lesz második forduló.

A szlovén választási bizottság által közzétett adatok szerint Borut Pahor a voksok 47,19 százalékát, legfőbb riválisa, a szintén függetlenként induló baloldali Marjan Sarec a szavazatok 24,91 százalékát szerezte meg 96 százalékos feldolgozottság mellett, így ők mérkőznek meg egymással novemberben.

Nova Gorica, 2017. október 22.  Borut Pahor szlovén elnök újságíróknak nyilatkozik szavazata leadása után egy Nova Gorica-i szavazóhelyiségben a szlovén elnökválasztás első fordulójában 2017. október 22-én. Pahor legesélyesebb ellenfele a függetlenként induló baloldali Marjan Sarec, Kamnik város polgármestere. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)

Nova Gorica, 2017. október 22.
Borut Pahor szlovén elnök újságíróknak nyilatkozik szavazata leadása után egy Nova Gorica-i szavazóhelyiségben a szlovén elnökválasztás első fordulójában 2017. október 22-én. Pahor legesélyesebb ellenfele a függetlenként induló baloldali Marjan Sarec, Kamnik város polgármestere. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)

Borut Pahor baloldali politikus, pártja a Szlovén Kommunisták Ligája vesztett népszerűségéből és a szavazatok felét sem sikerült megszereznie, így november 12-én második választási fordulóra  kerül sor. A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, a részvétel 16 órakor mindössze 32 százalékos volt.

Borut Pahor 2008 és 2012 között miniszterelnök volt, 2012 decemberétől lett államfő, majd 2017-ben az elnöki székért kelt versenyre nyolc másik jelölttel.

Jugoszlávia utódállamai közül Szlovéniának sikerült elkerülnie a legtöbb társadalmi krízist, és gazdaságilag is a Nyugat-Balkán legstabulabb állama. 2004-ben vették fel az Európai Unióba, és 2007-ben már az eurozóna tagjává is vált az ország. Ebben a stabil környezetben szeretne második hivatali idővel újrázni a köztársasági elnök.