A nyugdíjprémium mellett decemberben ismét érkezhet az Erzsébet-utalvány is

 

Ez a nyugdíjprémium nem egyszeri eset, reményeink szerint jövőre a mostaninál nagyobb összeget tudunk e célra elkülöníteni – mondta a miniszterelnök a novemberben kifizetésre kerülő plusz járandóság kapcsán.

Először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez egy előrelépés – mondta Orbán Viktor szerdán az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban.

A kormányfő ezzel arra a hírre reagált, hogy novemberben a jogosultak nemcsak az egyszeri kiegészítést, hanem a törvényben rögzített, 3,5 százalék feletti gazdasági bővülés esetén járó pluszt is megkapják. A kabinet ráadásul azt is bejelentette, hogy a prémium nemcsak az öregségi nyugdíjban, hanem a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is jár.

Budapest, 2017. október 18. Orbán Viktor miniszterelnök (k) Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára (b) és Kusovszky Imréné, az Idősek Tanácsának tagja a tanács ülésén az Országházban 2017. október 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsának ülésén az Országházban 2017. október 18-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Bajnai-kabinet kárpótlása

A nyugdíjprémium rendszerét még a Bajnai Gordon vezette kormány illesztette be a törvénybe 2010-benemlékeztetett a hirado.hu által megkérdezett Matits Ágnes nyugdíjszakértő. Akkor szűnt meg a 13. havi nyugdíj és változott meg a nyugdíjszámítás módja az addigi a svájci indexálásról, inflációkövetőre. Az intézkedés akkor egyfajta kényszerlépés volt a kedvezőtlen költségvetési adatok miatt, tehát a nyugdíjprémium ígérete egyfajta kompenzálás volt – tette hozzá. Az érintettek kétségkívül rosszabbul jártak ezzel, hiszen az újfajta számítás miatt az utóbbi évek reálbér-növekedését nem követte arányaiban az időskori járandóságok emelése.

A prémium kifizetésére most először van mód, mivel most először történt meg az, hogy a gazdasági növekedés meghaladta a törvényben rögzített 3,5 százalékot.  A 0,6 százalékpontos bővülésből kiinduló számítás pedig lehetővé teszi, hogy az érintettek többsége megkapja a legmagasabb kifizethető összeget, a 12 ezer forintot -mondta Matits Ágnes.

nyugdijpremie

  

A nyugdíjprémium mellett decemberben újra érkezhetnek az Erzsébet-utalványok is

A szerdai Idősek Tanácsa ülésen ugyanakkor a kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a tervek szerint a mostani prémium nem egy egyszeri esemény, hanem az első a sorban. 2018-ra ugyanis 4,3 százalékos bővüléssel számol a kormány, ennek teljesülése esetén pedig az ideinél, ha szerényebb mértékben is, de magasabb lesz a nyugdíjprémium jövőre. A kormány terve egyébként az, hogy a gazdaság növekedése tartósan 3-5 százalék között legyen, sőt egyszer érje el az 5 százalék fölötti szintet is – hangsúlyozta. Ha a gazdaság jól teljesít akkor, abból az egész országnak többlete keletkezik, amiből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, mert “ha sikeres az ország aktív része, akkor legyen sikeres a már inaktív része is”, hiszen az ő munkájuk hozzájárult a most aktívak sikeréhez. 2010-ben megállapodást kötöttünk a nyugdíjasokkal arról, hogy megőrizzük a nyugdíjak értékét, amit sikerült tartani, sőt szerény növekedés is történt – mondta Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök a rendezvényen szólt az Erzsébet-utalványokról is. Tavaly decemberben, mint ismert egyszeri 10 ezer forintnyi utalványt kaptak a nyugdíjasok. A kormányfő bejelentette, javasolni fogják, hogy idén decemberben ez ismét így legyen.