A 78 éves Bandi bácsi is a Czeglédy-ügy károsultja

 

Nemcsak diákokat és felnőtteket, de nyugdíjasokat is érint a Czeglédy Csaba nevével fémjelzett iskolaszövetkezeti büntetőügy – olvasható a vaol.hu-n. A portál szerint a szombathelyi Vizner Endre 78 éves, ennek ellenére iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatták, az utolsó havi bérét ő sem kapta meg.

– Szeretek dolgozni – mondta el a vaol.hu-nak a 78 éves Vizner Endre, aki szombathelyi otthonában mesélt az elmúlt évek történéseiről. Elárulta, az elmúlt időszakban a tetőfelújításra kellett a nyugdíj mellé a pénz, ráadásul a felesége betegsége miatt mágneses lepedőt is vásároltak. Bandi bácsi kiváló fizikummal rendelkezik, még közel a nyolcvanhoz is bírja a terhelést, azt mondja, egyáltalán nem érzi magát gyengébbnek, mint korábban.

Néhány éve jelentkezett a Rébusz Iskolaszövetkezethez, akkor az azóta előzetesbe letartóztatásba került M. Zoltánnal találkozott, vele beszélték meg, hogy milyen munkalehetőségek vannak.

– Dolgoztam egy logisztikai cégnél, a Praktikerben, gyárakban és egy vámárut kezelő céggel, mindig ahova épp közvetítettek – mesélte. Bandi bácsi óránként általában 750 forintot keresett, ennek azonban a 33 százalékát levonták tőle, így valójában 500 forint körüli összegért végezte el a munkáját. – Volt olyan munkahely, ahol elárulták, hogy ők 2100 forintos órabért fizetnek a munkáltatómnak – mesélte, ami azért is érdekes, mert ennek függvényében úgy tűnik, hogy a munkaerőközvetítő céghálózat többszörösen nyert a munkavállalókon. Egyrészt ott van a piaci nyereség, másrészt nagyon úgy tűnik, hogy a gyanú szerint a levont közterheket nem fizették meg az államnak – írja a vaol.hu.

A teljes riport itt érhető el.