Moody's: marad a befektetésre ajánlott kategória alapszintje

 

Nem jelentett be módosítást sem az osztályzatra, sem annak kilátására a magyar államadós-besorolásról a hitelminősítő intézet

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service, így a péntek éjszakára kitűzött időpontban nem jelentett be módosítást sem az osztályzatra, sem annak kilátására. A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású „Baa3”, stabil kilátással.

Stockphoto - gazdaság - pénz - föld - növekedés - emelkedés

A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings „BBB mínusz” szintű magyar államadós-osztályzatával.

A Moody’s korábban közölt menetrendje szerint pénteken hozták volna nyilvánosságra a magyar szuverén osztályzat idei harmadik, egyben utolsó potenciális felülvizsgálatának eredményét. A cég azonban, a márciusi első és a júliusi második időponthoz hasonlóan – most sem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Magyarország hitelminősítői vizsgálatainak 2017-re összeállított menetrendjét a Fitch Ratings zárja, amely november 10-ére tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei utolsó elbírálását.

A Moody’s tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-osztályzatot, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar szuverén adósságállomány szerkezetének javulása csökkentette a magyar gazdaság külső sérülékenységét.

A Standard & Poor’s tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings tavaly májusban sorolta át a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

A Standard & Poor’s – egyedüliként a három nagy cég közül – augusztus óta újabb felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar államadós-osztályzatra.

Az S&P az augusztus 25-ei felülvizsgálati időpontban javította pozitívra a kilátást az addigi stabilról, mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy a magyar reálgazdasági és külső fizetési mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását.

A héten ugyanakkor a Moody’s több pozitív hitelminősítői lépést is végrehajtott a magyar bankszektorban.