Két javaslatot tett migrációs ügyben Orbán Viktor az uniós csúcson

 

Az M1 tudósítója szerint Orbán Viktor két javaslatot tett az uniós csúcson partnerei felé, mindkettő migrációval kapcsolatos.

A kiszivárgott hírek szerint a magyar miniszterelnök két javaslatot tett az eddigi egyeztető tárgyalásokon a partnerek felé, mind a kettő a migrációval kapcsolatos – hangzott el az M1 brüsszeli tudósítójától. Mint ismert, Törökország és az Európai Unió között létrejött korábban a migrációs megállapodás kapcsán egy alap, ahová az uniós tagországok komoly összegeket fizetnek be azért, hogy segítsék Törökországot a menekültválság okozta helyzet kezelésében.

Brüsszel, 2017. október 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) érkezik az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozójára a Belga Királyi Akadémia épületéhez 2017. október 19-én. A kormányfő mellett Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó, Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (j2) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) érkezik az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozójára a Belga Királyi Akadémia épületéhez 2017. október 19-én (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Orbán Viktor állítólag hasonló alap létrehozását javasolja Olaszországnak, ugyanolyan arányú befizetésekkel, mint Törökország esetében. Ez ahhoz segítené hozzá a közösséget, hogy Olaszország úrrá legyen és ellenőrzése alatt tartsa a kialakult helyzetet a Földközi-tenger középső medencéjében, az afrikai migrációs útvonalon.

A másik javaslat is az EU és Törökország közötti megállapodáshoz kapcsolódik. Szerdán, a vacsora során az állam- és kormányfők megvitatják a külkapcsolatokat Törökországgal, amelyek tudjuk, hogy nagyon sok feszültséget hordoznak jelen pillanatban. A magyar miniszterelnök, ha minden igaz, akkor azt fogja javasolni, vagy azt javasolta már, hogy ezt a kérdést feltétlenül kössék össze a Nyugat-Balkán országainak a helyzetével, hiszen migrációs szempontból lényegében ugyanaz a probléma áll fenn – mondta a brüsszeli tudósító.

Orbán Viktor szerint segíteni kell Olaszországot a határ védelmében

A kormányfő szerda este a visegrádi négyek miniszterelnökeivel és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt, csütörtökön pedig az Európai Néppárt majd az Európai Tanács csúcstalálkozóján vesz részt Brüsszelben.

Angela Merkel német kancellár (b2) és Orbán Viktor Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Brüsszelben 2017. október 19-én (Fotó: Bundesregierung/Steffen Kugler)

Angela Merkel német kancellár (b2) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Brüsszelben 2017. október 19-én (Fotó: Bundesregierung/Steffen Kugler)

„Olaszországot támogatni kell abban, hogy megvédje saját illetve Európa határait” – fogalmazott a miniszterelnök. A Törökországgal kapcsolatos uniós álláspont kialakításának vitái során Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a török-EU viszony és a balkáni térség európai integrációja összetartozó kérdések, ezért ismét szorgalmazta Szerbia és Montenegró mielőbbi felvételét az Európai Unióba.