Ítéletet hoznak a „Balkán mészárosáról”

 

A népirtással vádolt Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok ügyében november 22-én hirdet ítéletet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).

A most 74 éves Mladic ellen az 1992 és 1995 közötti boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt indult eljárás Hágában, a vádpontok között a legsúlyosabb a népirtás vádja. Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a „Balkán mészárosának” is nevezett Ratko Mladicra, akit a vád szerint egyebek mellett a srebrenicai mészárlásért is felelősség terhel.

Srebrenica a háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a holland békefenntartók szeme láttára – máig ismeretlen ugyan az áldozatok száma –, becslések szerint mintegy nyolcezer boszniai muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket ezután lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki az NT-nek a szrebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicot. Előbbit háborús bűnök elkövetése miatt tavaly 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság.