Kérdőre vonták az olasz belügyminisztert líbiai egyezménye miatt

 

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérdőre vonta az olasz belügyminisztert a Líbiával kötött egyezménye miatt, amelynek értelmében olasz hajókat vezényelnek Líbia felségvizeire, hogy visszaszorítsák az embercsempészetet – hangzott el az M1 délutáni műsorában.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa kérdőre vonta Marco Minniti olasz belügyminisztert a Líbiával kötött egyezménye miatt, amelynek keretén belül olasz hajókat vezényelnek Líbia felségvizeire, hogy visszaszorítsák az embercsempészetet. Arra figyelmeztette a biztos az olaszokat, hogy a Líbiával kötött egyezményük emberi jogokat sérthet. Úgy gondolja, hogy a migráció megfékezésével több százezer ember marad Líbiában borzasztó körülmények között – tájékoztatott a helyszíni tudósító.

Az olasz belügyminiszter, Marco Minniti korábban, még augusztusban kötött egy megállapodást Líbiával, amely szerint a líbiai hatóságok lecsökkentik a Földközi-tengeren Európába vándorló migránsok számát, cserébe pedig az olasz fél logisztikai támogatást nyújt az afrikai országnak. Minniti akkor elmondta, bár sikerült megfékezni a Líbiából induló migrációt, az egyetlen szépséghibája az volt, hogy több tízezrek maradtak a táborokban az embercsempészek rabjai.

A helyszíni tudósító azt is elmondta, hogy a líbiai humanitárius problémát Olaszország nem tudja egyedül megoldani, egyre inkább jelen vannak a nemzetközi migrációs és humanitárius szervezetek is, például az ENSZ különböző szervezetei, melyek legfrissebb jelentései szerint akár 10-20 ezer migránst is fogva tartanak líbiai fegyveresek, akik között nagyon sokan csak vissza szeretnének térni hazájukba.

Olaszország készen áll arra, hogy saját nem kormányzati szervezeteivel belépjen Líbiába, és ott elsősorban orvosi és egyéb egészségügyi segítséget nyújtson, de ehhez elmondása szerint stabil líbiai helyzetre is szükség van.