Gyurcsány kölcsöneit vizsgálja a NAV

 

Tovább gyűrűzik a Czeglédy-ügy kapcsán felszínre került pénzügyi botrány.

Újabb, Gyurcsány Ferenc családi cégétől származó majd százmilliós kölcsönre derült fény. A hatóság a hárommilliárd forintos költségvetési csalás ügyében a furcsa pénzmozgásokat is vizsgálja –– írja a Magyar Idők. A Czeglédy-ügy nyomozati anyagaiban szereplő időszakban történt pénzmozgást, a dokumentumokat és minden Gyurcsány Ferenctől kapott kölcsönt tanulmányoznak.

Nagykanizsa, 2017. április 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban 2017. április 27-én. MTI Fotó: Varga György

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban 2017. április 27-én.
MTI Fotó: Varga György

Közben ismételten gyanús kölcsönügyletre derült fény a Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára családi vagyonkezelő cége és a milliárdos adócsalás miatt előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba munkaerő-kölcsönző vállalkozása között.

A PestiSracok és az Origó birtokába jutott dokumentumok szerint 2016. augusztusában az Altus Portfolió Kft. a Human Operator Zrt.-nek kilencven millió forint kölcsönt folyósított, ám az is kiderült, október elején megírták a lapok, hogy az Altus jóval korábban – még 2016 februárjában – mintegy 255 ezer euró kölcsönt nyújtott Czeglédy szombathelyi székhelyű cégének. Néhány napja Gyurcsány Ferenc hivatalos Facebook-oldalán elismerte, hogy idén tavasszal is kért tőle kölcsön Czeglédy, mivel már akkor sem tudta a cége által kiközvetített diákmunkásokat kifizetni. A botrányos ügy kapcsán eddig tizenhét főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük tizenhatan már előzetes letartóztatásban vannak, egy terhelt házi őrizetben várja a nyomozás eredményét.

A gyanú szerint Czeglédy – aki többek között ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviselője is volt –, strómanok segítségével egy iskolaszövetkezet hálózatot épített ki. Az ügyvéd politikus cége a be nem fizetett hárommilliárd forint közterhen kívül mintegy ezer diák százmillió forintot meghaladó bevételével is adós. A Fidesz-frakció előterjesztése alapján a kárvallott diákokat a költségvetés általános tartalékából kártalanítanák. Csütörtökön már tárgyalhatja a parlament a határozattervezetet.