A V4-ek szerint támogatni kell az európai külső határok megvédésére irányuló uniós lépéseket

 

A védelem és biztonság megteremtéséhez mind a négy ország hadseregeinek fejlesztésére szükség van - hangzott el a V4-ek kétnapos védelmi miniszterhelyettesi találkozóját követően.

A visegrádi országok szerint fontos támogatni azokat a kezdeményezéseket az Európai Unión belül, amelyek az európai külső határok megvédésére irányulnak – jelentette ki Székesfehérvárott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a csoport  a kétnapos védelmi miniszterhelyettesi találkozóját követően.

Egy katona jelez harcjárműve tetején a Somlyói Szablya 2015 elnevezésű hadgyakorlaton a honvédség bakonykúti kiképzőbázisán 2015. március 25-én. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár irányításával közel százhatvan katona vesz részt húsz BTR-80 típusú harcjárművel az éleslövészettel összekötött harcászati feladatok begyakorlásán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Vargha Tamás elmondta, a megbeszéléseken egyetértés volt közöttük a védelem és biztonság megteremtésében, amihez mind a négy ország hadseregeinek fejlesztésére szükség van. Hozzátette: a V4-ek a védelmi költségvetés emelésével teljesítik a NATO elvárásait 2024-ig, miközben az éves védelmi büdzsék 20 százalékát fejlesztésre fogják fordítani.

Az államtitkár szerint a V4-ek a védelmi együttműködésük által még erősebbek lettek az elmúlt években. Emlékeztetett arra, hogy sokat dolgoztak együtt, megvédték Magyarországot és Európát, s ez a magyar V4-elnökség alatt is kiemelten fontos marad.  A tanácskozáson szó esett a NATO napirendjén szereplő aktuális kérdésekről és az uniós védelmi feladatokról is. Mindannyian üdvözölték mindkét szervezet közelmúltbeli felismerését, miszerint van és lehet szerepük Európa biztonságának megteremtésében, még ha a bevándorlás más típusú kihívásokat is jelent, mint amire például a NATO eddig készült – tette hozzá.

Tomasz Szatkowski lengyel védelmi miniszterhelyettes szerint vannak olyan közös célok, amelyek még nem teljesültek, de a mélyülő együttműködés jó alap ezek elérésében. A V4-eknek folyamatos védelempolitikai készültséget kell fenntartaniuk a különböző kihívások miatt, aminek eddig maradéktalanul megfeleltek – fűzte hozzá.

Róbert Ondrejcsák szlovák védelmi miniszterhelyettes megemlítette, hogy a megbeszélésen szóba került a Baltikum biztonsága. Egyetértés volt a V4-ek között abban, hogy NATO-szövetségesként továbbra is közösen kell fellépniük a balti térségben – tette hozzá.

Jakub Landovsky cseh védelmi miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a V4-ek jó úton járnak a közép-európai térség biztonságának megteremtésében. Mint elmondta, a cseh kormány elkötelezett abban, hogy az unió és az észak-atlanti szövetség védelempolitikája is ebbe az irányba mozduljon el.