A baloldalon a túlélés a rendező elv

 

Elkészült a nyolc párt, a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Moma, a Momentum, az MSZP és a PM által a közös ország mozgalom szervezésében kidolgozott új választási törvénytervezet. Ugyanakkor baloldalon is megvalósíthatatlannak tartják a közös választójogi javaslatot.

Fél év van a 2018-as parlamenti választásig, így rendkívül nehéz lélektani helyzetben van az ellenzék – nemcsak a baloldal, hanem a Jobbik is, mely nem tudott kievickélni a válságspirálból. A kutatások szerint az ellenzéki szimpatizánsok jelentős része sem bízik abban, hogy az általa favorizált politikai erő kormányváltó erő lesz. Az aktív szavazók körében nincsen kormánybuktatási szándék.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. MTI Fotó: Kovács Tamás

Előre magyarázzák a vereséget? 

Az ellenzék kritikája lehet politikai vélemény a választási rendszerrel kapcsolatban, mely nyugodhat szakmai észrevételeken, de most inkább arról van szó, hogy előre próbálják megmagyarázni a várható vereséget – mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzáfűzte: az ellenzéki erők egyelőre még azt sem tudják eldönteni, hogy milyen konstrukcióban induljanak neki a parlamenti választásnak.

Az általuk kidolgozott javaslat sem tekinthető konszenzusosnak, hiszen például a DK jelezte, hogy nem támogatják, hogy a határon túli magyaroknak választójoga legyen – mutatott rá.

A legstabilabb országgá váltunk 

A magyar választási rendszerben megnőtt az egyéni választókörzetek szerepe, a mostani választójogi rendszer sok esetben hasonló az előzőhöz.

Ha megnézzük az elmúlt 8 évet, az egyik legfontosabb erény, hogy Magyarország a legstabilabb országgá vált Európában. Ennek egyik háttere, hogy stabil kormánytöbbség tudott működni a szakpolitikák kialakítása kapcsán – magyarázta Fodor Csaba.

A túlélés a rendező elv

A szakértő azzal kapcsolatban, hogy  leszállítanák 4 százalékra a parlamenti küszöböt, azt mondta: egyedül az MSZP, a DK, az LMP és Momentum tudna „önállóan labdába rúgni”, ám a többi párt a 4 százalékot sem érné el; Bokros Lajos pártja a felmérések alapján egyszer sem érte el az 1 százalékot. Ha tisztán arányos választási rendszer lenne, akkor sem lenne többsége a baloldalnak – húzta alá.

A baloldalon a rendező elv most a túlélés – húzta alá Fodor Csaba.

Bukást hozhat az összefogás 

Az ellenzéki pártok komoly szavazatvesztéssel számolhatnak, ha egyetlen helyi jelölt mögé állnak be a jövő évi parlamenti választáson – derült ki a Századvég Alapítvány kedden publikált közvélemény-kutatásából.

A felmérés eredményeit összegző közlemény szerint lényegében az az ellenzéki erő járhat a legjobban, amely a koordinált visszalépés helyett mégis saját jelöltet állít, mert vonzóvá válik a nagy tömegben lemorzsolódó ellenzéki szavazók számára.