Önkéntes egyetemisták teszik szebbé beteg gyerekek kórházban töltött napjait

 

Közösségi finanszírozó kampányt indított a harmadik születésnapját ünneplő Amigos a gyerekekért Alapítvány. A lelkes egyetemistákból álló önkéntesek célja, hogy a jelenlegi öt fővárosi kórház mellett jövőre öt vidéki onkológiai központban is segítsék a beteg gyerekek gyógyulását. Az alapítványt Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője és Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya is támogatja.

Az Amigos a gyerekekért Alapítványt három éve hozta létre néhány lelkes egyetemista azzal a céllal, hogy nyelvtanulás és játékos foglalkozások révén élményekhez juttassák azokat a krónikusan beteg gyerekeket, akik hosszabb időt, akár hónapokat vagy éveket kénytelenek kórházban tölteni – írják szerkesztőségünkhöz elküldött közleményükben. A harmadik születésnapját ünneplő szervezetet több ismert személyiség támogatja, köztük Sena Dagadu, az Irie Maffia énekesnője és Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. Sena forgatott egy reklámfilmet a csapattal, Märcz Tamás pedig egy a millenniumi csapat által dedikált sapkát ajánlott fel a támogatóknak, amit a szövetségi kapitány az alapítvány hétvégi születésnapi partiján személyesen nyújtott át a szerencsés nyertesnek.

Az önkéntes egyetemisták Forrás: Amigos

Az önkéntes egyetemisták
Forrás: Amigos

„Gyerekként hosszú időt töltöttem kórházban egy súlyos betegség miatt. Nagyon nehéz volt hónapokig távol lenni az osztálytársaimtól, a barátaimtól, és kimaradni egy csomó közös élményből. Ez a tapasztalat hívta életre az alapítványt: szeretnék segíteni azoknak a gyerekeknek, akik ugyanolyan cipőben járnak, mint annak idején én” – mondta Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány alapítója. Sára három évvel ezelőtt tíz barátjával kezdte el látogatni a beteg gyerekeket a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, akiknek idegen nyelveket tanítottak játékos feladatokon keresztül. Ma már hatvannyolc önkéntes egyetemista látogatja Budapest öt különböző kórházában fekvő kis betegeket, akiknek az idegen nyelvi ismereteken túl mást is igyekeznek átadni. „Nemcsak az a fontos, hogy segítsünk felzárkózni a nyelvtanulást illetően a gyerekeknek, hanem az is ugyanolyan fontos, hogy személyes példánkon keresztül jövőképet mutassunk nekik, és olyan barátaik legyünk a nehéz időkben, akikre számítani lehet” – teszi hozzá Fábián Sára.

Forrás: Amigos

Forrás: Amigos

Az Amigókra óriási szükség van országszerte, hiszen csak Budapesten legalább 29 000 olyan gyermeket tartanak nyilván évente, aki fekvőbeteg ellátásban részesül. Az országos adat pedig ennek többszöröse: 96 000 gyermek. A beteg gyermekek néha csak egy-egy napot, de olykor hónapokat vagy éveket töltenek a kórházba.

Marcz Tamás is támogat Forrás: Amigos

Marcz Tamás is támogat
Forrás: Amigos

Az alapítvány hosszú távú célja, hogy minden kórházban fekvő gyerek mellett lehessen egy Amigo. Jelenleg csak budapesti kórházakban működnek az önkéntes segítők, a tevékenységüket pedig szeretnék a vidéki intézményekre is kiterjeszteni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, közösségi finanszírozó kampányt indítottak, melyben bárki lehet egy kicsit az Amigos részese, azzal, hogy segít a csapatnak eléri a kitűzött célját. A közismert közösségi finanszírozó platform, az Indiegogo szociális ügyekre specializálódott Generosity.com platformon indították a kampányukat, ahol máris jelentős összeg gyűlt össze a nemes célra. Ahhoz azonban, hogy céljuk megvalósulhasson és sikerüljön első körben öt vidéki kórházra kiterjeszteni működésüket, 2,7 millió forintra van szükségük. Az egy hónapon át zajló, teljes mértékben átlátható kampányt ITT lehet megnézni és adományozni is ezen a felületen lehet.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány honlapja: http://www.amigosagyerekekert.hu/

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/amigosagyerekekert/