Bödőcs, Grecsó, Závada is szerepel a Margó színpadán

 

A csütörtökön kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a kortárs irodalom legjobb és legfrissebb termését hivatott bemutatni. Könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek várják az érdeklődőket.

A mostani Margó fesztiválon ezúttal is számos olyan szerzővel lehet találkozni beszélgetéseken és dedikálásokon, akiknek aktuális kötetei – a cég őszi eladásai alapján – a legsikeresebbek. A szeptemberben legjobban fogyó könyvek szerzői közül ott lesz a Bödőcs Tibor, aki Stephen Kinget és Paulo Coelhót is könnyedén maga mögé utasította, de fellép a legjobb húszból Grecsó Krisztián és a hip-hoptól a költészet felé elmozduló Závada Péter is. A három Margó-fellépő különféle műfajokban (paródia, novella, vers) ír, és sikerük jól jelzi, hogy a regény mellett ezek is keresett zsánerek a szépirodalomban.

„Az őszi Margó platform az olvasó számára, aki egyfelől fesztiválhangulatban találkozhat a kedvenc íróival, beülhet egy felolvasószínházra, vagy pacalt ehet felolvasás közben, másfelől pedig egy helyen hozzájuthat a könyvkiadás legszélesebb és legfrissebb választékához, jelentős kedvezményekkel. Itt mindenki megtalálja a kedvenc íróját. Ez persze nem működhetne a könyvkiadókkal való közös gondolkodás és tervezés nélkül, amit megerősít a MKKE stratégiai partnersége. Ezeknek az együttműködéseknek és a Publishing Hungary programnak köszönhető, hogy idén már tíz külföldi írót tudunk vendégül látni Frankfurt után, Krakkó előtt” – mondta Valuska László, a Margó főszervezője.

Grecso Krisztian
A magyar fellépők mellett az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak.
A könyvpiac fontos szegmensét jelentő gyerek- és ifjúsági könyvek aktuálisan legsikeresebb szerzői is ott lesznek a Margón. Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című műve például gyereknyelven szól az univerzum keletkezéséről. Boldizsár Ildikó  Mesék a felnőtté válásról című kötete a kamaszkor elkerülhetetlen csapdáit és szépségeit mutatja be szombat este a Margón: a szerző meseterápiás történeteivel a kamasz- és felnőttkor határán álló fiúkhoz és lányokhoz szól. De Rumini-sorozatával a gyerekek körében nagyon népszerű Berg Judittal is lehet találkozni a fesztiválon, Lengemesék című rajzfilmje vetítése után.