Újabb rendőri kontingensek indultak a Balkánra

 

Szerbiába 15, Macedóniába 19 magyar rendőr utazik, ahol egy hónapon keresztül segítenek majd kollegáiknak a határendészeti feladatok ellátásában. Mindkét kontingens terepjáró szolgálati gépkocsikat, éjjellátó készülékeket, és kézi hőkamerákat is visz magával, hogy hatékonyabban szolgálják az érintett határ védelmét - derült ki az M1 Híradójából.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint Halmosi Zsolt az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettes hétfőn Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában búcsúztatta a macedón-görög és a szerb-bolgár határ megerősítésére egy hónapra delegált rendőröket.

Halmosi Zsolt a kontingesek indulása előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiutazó rendőrök munkájukkal a magyar határt is védik az illegális bevándorlóktól, illetve közreműködnek az embercsempészek előállításában.

Nem az a legfontosabb üzenete az önök szolgálatának, hogy több mint 5400 elfogásban vettek részt a magyar rendőrök a küldetés kezdete őta, hanem az, hogy azt tudjuk bizonyítani a világnak, hogy ha bármelyik Európai Uniós tagállamnak egy harmadik ország segítségére van szüksége, akkor nem vagyunk restek a saját gondjaink, problémáink mellett – hiszen ilyenek is vannak bőven – segítséget nyújtani ezeknek az országoknak – hangsúlyozta.

Mindkét kontingens terepjáró szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal is segíti az érintett határszakasz védelmét. A magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a vendéglátók irányítása, felügyelete mellett gyakorolják – olvasható a rendőrségi közleményben.