A brexit után is sikersztorinak kell maradnia a brit-magyar kapcsolatoknak

 

Erre mindkét oldalon megvan a szándék, amit az Egyesült Királyság részéről demonstrálandó jelentősen növelték a Magyarországra akkreditált diplomaták számát.

Magyarország érdekelt abban, hogy az Egyesült Királyság távozása megegyezéssel záruljon, mert ha nem így lesz, annak hazánk is kárát látja, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a budapesti brit diplomáciai misszió új épületének átadóján.

Budapest, 2017. október 13. Sir Alan Duncan brit Európa- és Amerika-ügyi államtitkár, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Iain Lindsay brit nagykövet (b-j) a budapesti brit nagykövetség új, Füge utcai épületének megnyitóján a főváros II. kerületében 2017. október 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az eseményen a londoni kormány Amerikáért és Európáért felelős külügyi államtitkára, Sir Alan Duncan is részt vett. A diplomata emlékeztetett, hogy a brit-magyar kétoldalú kapcsolatok az utóbbi időben elmélyültek, és a szigetország egyre többet fektet a viszonyba.

Hangsúlyozta: Nagy-Britannia EU-ból való távozása nem egy kivonulás a világpolitikából, London továbbra is komoly és egyre növekvő szerepet tölt be az ENSZ-ben, a NATO-ban, a G7- és a G20-csoportban, valamint a többi nemzetközi szervezetben, ahol tagsággal rendelkeznek.

A kilépési tárgyalások sok időt vesznek igénybe, de kiemelte, hogy az Egyesült Királyság garanciát vállalt az ott élő EU-s állampolgárok jogainak szavatolására, így a magyarok is maradhatnak majd a brexit után. Olyan megállapodást akarnak amely mindkét oldalnak jó, fogalmazott Sir Duncan. Az EU-ból való távozás ellenére azt remélik, hogy a kereskedelem tovább bővül majd Európával, elakarják kerülni, hogy egyetlen ajtó is bezáruljon, mondta a diplomata.

„Kapcsolataink Magyarországgal minden szinten szélesednek” – emlékeztetett Sir Duncan. Felhívta a figyelmet: többek között ezért is nevelték az itt dolgozó diplomaták létszámát, ami erős üzenetet küld a tekintetben, hogy az Egyesült Királyság a brexit után is itt marad.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo