V4-es kortárs filmszemle Prágában

 

A visegrádi négyek filmtermésének legjavát láthatja a prágai közönség a 2017. október 13. és 15. között zajló, Közép-európai Flmfesztiválon, a V4-es országok kortárs filmszemléjén.

Immáron 20. alkalommal rendezi meg a Prágai Magyar Intézet, a Prágai Lengyel Intézet, a Prágai Szlovák Intézet, a Prágai Filmművészeti Akadémia és az Artcam Films cseh művészfilm-forgalmazó közreműködésével a Közép-európai Filmfesztivált. A V4 magyar elnökség kulturális programjában számos egészestés játékfilmet és történelmi dokumentumfilmet vetítenek, de szerepel a programban 1-1 összeállítás a Prágai Filmművészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színművészeti Akadémia diákfilmjeiből is.

Borbély Alexandra és Morcsányi Géza - Testről és lélekről című filmben

Borbély Alexandra és Morcsányi Géza – Testről és lélekről című filmben

A V4-es országok legújabb és legkiemelkedőbb alkotásaiból válogató szemlén 11 egészestés játékfilmet – egyebek között Václav Kadrnka cseh filmrendező Křižáček – A kis keresztes lovag című filmjét (52. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíja); Enyedi Ildikó Testről és lélekről (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíja) című alkotását; a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült, a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard versenykategóriájába meghívott Kristóf György Out című filmjét, valamint 2016 legsikeresebb lengyel filmdrámáját, Wojciech Smarzowski Wołyn című alkotását is megtekintheti a Prágai Magyar Intézetben a közönség.

Részlet Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből

Részlet Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből

A háromnapos seregszemlén bemutatják Deák Kristóf Oscar-díjas kisjátékfilmjét, a Mindenki-t, levetítenek három lengyel történelmi dokumentumfilmet, valamint egy-egy összeállítást a Prágai Filmművészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színművészeti Akadémia diákfilmjeiből. Több bemutatót közönségtalálkozó követ, jelen lesz Václav Kandrnka cseh, Tereza Nvotová szlovák, valamint Kristóf György filmrendező is. A Prágai Magyar Intézetben zajló rendezvényt filmplakátokból összeállított kiállítás kísér: a közép-európai filmrajongók a seregszemle filmjeinek magyar, cseh, szlovák és lengyel plakátjait tekinthetik meg.