Tovább mélyül a Húsvét-sziget lakosait övező rejtély

 

A Húsvét-sziget hatalmas kőszobrai a valaha ott élt rejtélyes nép emblematikus alkotásai. A legújabb genetikai kutatások csak tovább mélyítik az eme embereket övező rejtélyt.

Egy kutatócsapat csütörtökön bejelentette, az ókori csontmaradványokból kivont DNS elemzése kizárta annak valószínűségét, hogy a Húsvét-sziget lakosai keveredtek a dél-amerikaiakkal még az európaiak 1722-es érkezése előtt.

Egy 2014-es genetikai vizsgálat ilyesfajta keveredést sugallt a Húsvét-sziget vagy más néven Rapa Nui és Dél-Amerika őslakosai között, megközelítőleg az 1300-1500 közötti tartományban. Az új kutatás során három, 1400-as és 1500-as, illetve kettő 1800-as évekbeli Rapa Nui-lakos örökítőanyagát vették szemügyre, és nem találták nyomát ilyen jellegű keveredésnek.

A kutatás egyben alá is támasztja ezeknek az embereknek elszigeteltségét. A sziget mintegy 3700 kilométerre fekszik Dél-Amerikától és 1770 kilométerre a legközelebbi földdarabtól.

Csillagos égbolt egy moai felett a Húsvét-szigeten. (Fotó: AFP)

Csillagos égbolt egy moai felett a Húsvét-szigeten. (Fotó: AFP)

Cat Jarman, a Bristoli Egyetem régészének szavai szerint tanulmányuk feltárja, hogy nem létezik egyszerű forgatókönyv a Húsvét-szigeten élt emberek és az amerikai kontinens lakosainak populációs keveredésére, vagy akár csak migrációra, ahogyan azt sok régész, történész, genetikus és kalandor sugallta.

Úgy véli, hogy a Current Biology folyóiratban közzétett friss eredmények tovább erősítik azoknak a bizonyítékoknak tárházát, amelyek szerint Rapa Nuin a nyílt óceánt átszelő polinéziaiak telepedtek le.

A Húsvét-sziget lakosai egyedülálló kultúrát hoztak létre, amelyet leginkább a fennmaradt 900 monumentális szoborról, úgynevezett moairól ismerünk. A kultúra 1200 körül kezdett felvirágozni.

A tanulmány mindazonáltal nem zár ki bizonyos fajta kulturális kapcsolatot a sziget és Dél-Amerika között. Jarman szerint viszont, ha erre tényleg sor került, az új bizonyítékok fényében nem volt túl gyakori, vagy pedig nem hagyott maga után észlelhető genetikai nyomot.