Szijjártó: nemzetközi összefogást a keresztényüldözés ellen!

 

Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség a keresztényüldözés problémájának megoldásához - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián.

Szijjártó Péter a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című rendezvényen arról beszélt, hogy a világban egyre jobban terjed a szélsőségesség, milliók kénytelenek elhagyni otthonukat, és ezeket a problémákat nem országonként kell kezelni, hanem nemzetközi, összehangolt válaszra van szükség. A miniszter szerint vissza kell utasítani minden olyan hazug megközelítést, amely a keresztény közösségek védelmét valakik elleni tevékenységként próbálja beállítani.

A KKM által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és az orosz ortodox egyház külügyi osztályának vezetője, Hilarion volokolamszki metropolita találkozója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2017. október 13-án. MTI Fotó: KKM/Kovács Márton

A KKM által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és az orosz ortodox egyház külügyi osztályának vezetője, Hilarion volokolamszki metropolita találkozója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) 2017. október 13-án (MTI Fotó: KKM/Kovács Márton)

Szijjártó Péter azt mondta, becsüli muzulmán kollégáinak azt az elkötelezettségét, ahogyan a muzulmánok megvédéséről beszélnek. Véleménye szerint a keresztény politikusoknak is hasonló lelkesedéssel kellene kiállniuk a keresztény közösségek mellett. A politikailag korrekt elvárások azonban távol tartják őket attól, hogy őszintén tudják képviselni ezt a megközelítést – jelentette ki. Hozzátette: “nemzetközi sztenderdek” ugyanígy azt sem engedik kimondani, hogy mára a keresztény közösségek váltak a világ legüldözöttebb vallási közösségévé, hiszen öt hite miatt üldözött emberből négy keresztény. Meg kell változtatni ezt a képmutatást – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A rászorulóknak helyben kell segíteni

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára előadásában kiemelte, hogy Magyarország szerint a rászorulóknak helyben kell segíteni. Az ugyanis nem megoldás, hogy a nélkülözők egy részét kiemelik és áttelepítik Európába vagy Amerikába, hiszen az ott maradók továbbra is szegénységben élnek majd. Csak a helyi segítség tudja valóban megoldani a problémákat – jelentette ki. Az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszer ezzel szemben semmilyen problémát nem old meg, csak a belső feszültséget növeli – vélekedett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszél a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án – a világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte (MTI Fotó: Kovács Attila)

Az államtitkár úgy fogalmazott, egyes nyugat-európai politikusok a keresztényüldözés problémájával szemben “direkt süketek és vakok, hogy némák maradhassanak”. Ennek azonban meg kell szűnnie és a tetteknek kell következniük – tette hozzá. Elmondta, Magyarország olyan segítséget igyekszik nyújtani a közel-keleti keresztényeknek, amilyet ők kérnek, hiszen megtanulta – a határon túli magyarság helyzetén keresztül -, hogy nem Budapestről kell megmondani másoknak, mi a jó nekik, hanem meg kell kérdezni őket arról, mire van szükségük.

Az államtitkár Magyarország keresztényüldözés ellen fellépő, illetve bevándorlást kezelő politikáját egy piramishoz hasonlította. Az alap a természetes védelem és biztonság szintje, amelyet a déli határon kiépített kerítés szolgál. A középső szintet képezi a Hungary Helps program, amely helyi szinten nyújt segítséget mindenkinek, akinek szüksége van rá. A piramis csúcsa pedig az üldözött keresztények támogatása – mondta.