Schilling Árpád zavaros krétaköreiről ír a Figyelő

 

Művészből lett radikális baloldali politikai aktivista, de tevékenységével időnként már a saját körei sem értenek egyet. Schilling Árpádról, a Krétakör alapítójáról Csanády András "diagnózisát" olvashatjuk el a Figyelő legfrissebb számában.

Művészből lett radikális baloldali politikai aktivista – röviden így írható le Schilling Árpád eddigi életútja – kezdi a Figyelőben megjelent írását Csanády András, ezt követően felidézve a színházi rendezi közelmúltbéli tevékenységének lényegesebb állomásait. Szó esik az általa alapított Krétakör Színházról, amely most már csak Krétakörnek neveznek, és hivatalos önmeghatározása szerint a társadalomtudományok tapasztalatait felhasználó, kreatív játékokat  létrehozó központ és produkciós iroda. De, amelyet mostanában már csak Schillig Árpád jelenít meg nyilatkozataival, videóival és elsősorban a különböző ellenzéki megmozdulásokban való közreműködésével.

Schilling Árpád színházi rendező. MTI Fotó: Beliczay László

Schilling Árpád színházi rendező. MTI Fotó: Beliczay László

Csanády András szerint az egykor formabontó színházi rendezőként induló Schilling fokozatosan radikalizálódik. A katolikus egyházzal, hívőkkel és a jelenlegi kormánnyal kapcsolatos kirohanásaival egyre kevesebben értenek egyet. Sőt, sok esetben már a vele azonos irányultságú ismerősei is megütközve fogadják. “Láncait vesztette, kissé túltolja a biciklit” – idézi a cikk írója a rendezőt jól ismerő, szakmabéli forrásait. Felsorolva néhány kirívó esetet, például a Veres András püspökkel kapcsolatos, őcsényi menekültügyben tett kijelentését, amely szerint “legyen végre egyértelmű, hogy a katolikusok nem óhajtanak könyörületesek lenni”  Schilling egyértelműen a keményebb kormányellenes fellépés híve és erről több alkalommal is tanúbizonyságot tett – írja Csanády. A választások ellenzéki bojkottja, az akár erőszakos fellépésbe torkolló utcai, politikai megmozdulások nem állnak távol tőle – erre utalnak legalább is a cikkben példaként felhozott esetek.

A cikkíró úgy véli, egyre jobban elszigetelődik az általa rendezett darabokkal gyakran politizáló, ám a művészvilágban egyre kevésbé sikeres politikai aktivista. Schilling keményen bírálja a szerinte nem eléggé harcos ellenzéket is, mert ő még akár Simicska Lajosra is képes lenne szavazni, ha az felépítene egy győzni akaró és nem közepes ellenzéki erő szerepére vágyó pártot. Az írás zárásaként Csanády András felidézi, hogy bár az egyszemélyes Krétakör, amely az utóbbi években több tízmillió forintnyi támogatást kapott a Soros-szervezetektől, illetve a Norvég Civil alapból és Schilling bevallása szerint civil szervezet, a támogatások egy részét politikai tiltakozásokra, mint például a Lázár János elleni tüntetésekre költötte.

A teljes írás a Figyelő legfrissebb számában olvasható el.