Rejtélyes, sugárzó anyag jelent meg Európában

 

Erről számolt be a német szövetségi sugárvédelmi hivatal. Olyan anyag ez, amit atomerőműveknél, műholdaknál és a rákgyógyításban is használnak. A gond csak az, hogy nagyon lassan bomlik le, és radioaktív - derült ki az M1 délutáni műsorából.

A Berliner Morgenpost tájékoztatása szerint először osztrák, majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékű változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Úgy találták, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége.

Azt, hogy milyen forrásból származik a levegőbe került anyag, még nem lehet tudni, azt azonban már kiderítették, hogy nem atomerőművi balesetről lehet szó, ezt mutatja, hogy csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegőbe, mely nem jellemző atomenergetikai incidensekre.

Az Urál-hegységből származhat az anyag

A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeiről származik a sugárzás, és úgy néz ki, egyszeri szennyezésről lehet szó. Valószínüleg egy orvosi izotópokat előállító radiokémiai laborból szabadulhatott ki a kis mennyiségű sugárzó anyag – feltehetően meghibásodott szűrés vagy szigetelés miatt.

Az anyag lebomlása kicsivel több mint egy év, ennyi idő alatt tud természetes bomlás útján felére csökkeni a mennyisége. Az anyagot többek között használják a rákgyógyászatban, műholdakban és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során is.

Magyarországon is kimutatták a megnövekedett radioaktivitást

Dr. Zagyvai Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyének sugárvédelmi tanácsadója arról számolt be, hogy az október első napjaiban végzett levegőszűrésekből vett mintákból a szükséges párnapos pihentetés után gammaspektroszkópiás eljárással valóban kimutatták a ruténium-106 jelenlétét.

Elmondta, hogy a Magyarországon mért ruténium-106 mennyiség két nagyságrenddel volt nagyobb, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért mennyiség. Felhívta a figyelmet ara, hogy a sugárzás semennyire sem veszélyezteti a lakosságot, az egészségre ártalmas határértékektől óriási távolságra van.