Orbán: Vissza kell térni Schengenhez

 

Az Európai Unió intézményei kudarcot vallottak – jelentette ki Orbán Viktor pénteken Pozsonyban, az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért rendezett uniós és V4-es találkozót követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint vissza kell térni Schengenhez, mert míg korábban a külső határok zárva, a belsők nyitva voltak, addig manapság ez fordítva van.

Orbán Viktor emlékeztetett: a V4-ek két dokumentumot is kibocsátottak már Európa jövőjével kapcsolatban. Januárban Budapesten is lesz egy konferencia ezzel kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) a kettős termékminőség gyakorlatának megszűntetéséért tartott uniós találkozón a pozsonyi várban 2017. október 13-án. Mellette balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója. MTI Fotó: Illyés Tibor

Nem léphetünk vissza

A kormányfő azt mondta: a magyar és a V4-es álláspont az, ha előre akarunk haladni, akkor ne lépjünk vissza. Ilyen például a schengeni övezet sorsa. Míg korábban a külső határok zárva, a belsők nyitva voltak, addig manapság ez fordítva van. Egy évvel ezelőtt a V4-ek már rögzítették: vissza kell térni Schengenhez. Az Európai Unió intézményei kudarcot vallottak – nyomatékosította.

Úgy fogalmazott: ma az Európai Bizottság nem a tagállamok őre, hanem a csendőre. Orbán Viktor szerint olyan, hogy európai nép, nincsen. Vannak szlovákok, csehek, magyarok, németek, ezért a tagállamokat kell megerősíteni, azok nemzeti intézményeinek megerősítésével.

A miniszterelnök a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a tárgyaláson a migráció is szóba került, mert arról mindig beszélnek.

Cselekedni kell 

A kormányfő a kettős élelmiszerminőség kapcsán leszögezte: az, hogy néhány multinacionális cég „szemetet akar velünk etetni”, elfogadhatatlan. Ha az Európai Bizottság nem lép fel ez ellen, akkor a magyar kormány nemzeti hatáskörben cselekszik.

Közös az álláspont 

Robert Fico közölte, hogy a V4-ek közös álláspontot alakítottak ki. A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, hogy összeurópai problémáról van szó, ezért összeurópai megoldásra van szükség. Robert Fico rámutatott: a kettős termékminőség problémájának megoldása az Európa jövőjéről folytatott diskurzus miatt is fontos.

Első az európai fogyasztó 

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy az élelmiszerek kettős minősége nagyon elterjedt gyakorlat és a V4-ek fejtettek ki akkora nyomást, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a témával. Egyértelmű célként jelölte meg az európai fogyasztók védelmét.

A tagállamoknak kell döntenie 

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök azt mondta: szolidáris és egységes Európában kell gondolkodni, ami megerősíti Európát és nem megosztja azt. Hangsúlyozta, hogy ebben is egységes a V4-ek véleménye. Mint mondta: az unió jövőjéről a tagállamoknak kell dönteni.

Kapcsolódó tartalom