Mianmar visszatelepítené az elmenekült rohingjákat

 

A rohingja kisebbség Bangladesbe menekült tagjai által lakott Arakán szövetségi állam fejlesztése, és ott a tartós béke megteremtése szintén a célkitűzések között szerepel.

Minderről Aung Szan Szú Kji mianmari vezető csütörtök este egy tévébeszédében tett említést, amelyre eddig ritkán volt példa. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) éppen az előző nap hozta nyilvánosságra jelentését az Arakán államban az elmúlt hónapokban történt eseményekről. Ebben megállapította, hogy a mianmari fegyveres erők módszeresen és összehangoltan hajtották végre a muzulmán kisebbség elleni támadásokat, és céljuk a rohingjáknak az országból való kiűzése, visszatérésük megakadályozása volt.

Az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Hein Htet)

Az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Hein Htet)

Arakánból augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe. Szú Kji beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Mianmar Bangladessel együttműködve már kétszer is “sikeresen” visszatelepítette az elmenekült rohingjákat, emiatt kormánya optimista lehet, hogy ez ezúttal is sikerülni fog.

A mostanihoz hasonló, de kisebb volumenű konfliktus már egyszer az 1970-es évek végén és a 90-es évek elején is kitört Arakánban.