Magyarország ebben jobb, mint Kína

 

Közép-Kelet-Európa gazdaságai az összetartás sikersztorijává lettek, miközben a déli uniós országok a krízis különféle válfajait tudták csak felmutatni, utóbbiak pedig megkérdőjelezték az együttműködési gépezet kapacitását –írta Guillermo Tolosa, volt kelet-közép-európai IMF-képviselő, jelenleg oxfordi oktató, aki a Financial Times-nak írt véleménycikkében úgy fogalmaz: sokkal fenntarthatóbbak a térség gazdaságai az unió déli végeinek ökonómiájánál, de akár az olyan feltörekvő gazdaságokénál is, mint Kína, vagy India. Az FT portálján megjelent írásban úgy fogalmaz: erre a felismerésre egy, a térség gazdaságaira vetett közeli pillantás vezette.

Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a déli uniós országoknál, hanem a feltörekvő piacoknál is kedvezőbbek a térség, köztük a V4 országok gazdasági szerkezetei, főleg azok exportkitettsége miatt. Ennek alátámasztásul azt írja: a térség GDP-jében az export aránya 40 százalék, ez duplája a déli uniós országokénál, és több mint duplája az olyan feltörekvő piacokénál, mint Kína vagy India, ahol a belső fogyasztásnak igen erős korlátjai vannak.

A GDP alakulása a kelet-közép-európai (CEE) és a déli országok tekintetében. Grafika: Financial Times

A GDP alakulása a kelet-közép-európai (CEE) és a déli országok tekintetében. Grafika: Financial Times

A feltörekvő országokban jelentkező ipari megtorpanások hatásait a közép-kelet-európai térség országai egyfajta integrációs érték-terjeszkedésben fogják ellensúlyozni Tolosa szerint, aki úgy fogalmaz: a munkaerőt igénylő iparágakból felszabaduló munkaerő Magyarország, Szlovákia és Csehország be tudta csatornázni pl. az autóiparba, de az elektronikai és a vegyipari szektorok is sokat tudnak profitálni a helyben meglévő képzett munkaerőből.

Az export a GDP arányában. Grafika: Financial Times

Az export a GDP arányában. Grafika: Financial Times

Írásában Guillermo Tolosa cáfolja azt a sokak által hangoztatott nézetet, miszerint a térség az előbb említett autóipar ellenére egy nagy összeszerelő üzem lenne:  a Harvard által kiadott Gazdasági Atlasz szerint exportösszetevőkben gazdagabb a térség kivitele, mint hogy ez az állítás egyébként igaznak bizonyuljon.

A teljes cikket itt olvashatja el!