Fazekas: Nem szabad megkülönböztetni, becsapni a fogyasztókat

 

Nem szabad megkülönböztetni a vásárlókat, becsapni a fogyasztókat, felháborító, hogy azonos márkanév alatt máig eltérő minőségű termékek kerülnek forgalomba Európában – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen Fazekas Sándor más tagállamok szakminisztereivel tárgyalt. Az egyeztetés után a közmédiának azt mondta, a megbeszélés hasznos volt, mert itt is fel tudta vetni, hogy ha az uniós piac egységes, akkor jogos elvárás, hogy az azonos márkájú termékek egységes minőségűek legyenek.

Kelet-Közép-Európában az élelmiszerekben gyakran több a só és kevesebb a hús, több az aroma és az állományjavító, vaj helyett pedig pálmaolajat használnak. Ezt a gyakorlatot akarja felszámolni a visegrádi együttműködés, és a kezdeményezéshez most jó néhány további tagállam is csatlakozott, például Szlovénia – közölte Fazekas Sándor.

Az agrárminiszter rámutatott: több figyelemreméltó kezdeményezésről is szó esett, ezek közül az egyik, hogy szlovák felvetés alapján Magyarország, Szlovákia, Csehország és Szlovénia hatóságai az elkövetkező időszakban összehangoltan fognak dolgozni a helyzet orvoslási lehetőségeit keresve; valamint magyar részről az az indítvány is elhangzott, hogy hozzanak létre egy olyan többnyelvű honlapot, amelyen a fogyasztók saját tapasztalataikat tudnák megosztani, egyúttal véleményeket, javaslatokat is megfogalmazhatnának.

Pozsony, 2017. október 13. Orbán Viktor magyar (szemben balról, középen), Robert Fico szlovák (szemben jobbról, középen) Beata Szydlo lengyel (jobbról középen, háttal) és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (balról középen) a kettős termékminőség gyakorlatának megszűntetéséért tartott uniós találkozón a pozsonyi várban 2017. október 13-án. Orbán Viktor mellett balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója. MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kettős termékminőség gyakorlatának megszüntetéséért tartott uniós találkozón a pozsonyi várban. Orbán Viktor mellett balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Fazekas Sándor egy, a vonatkozó jogszabályok megváltoztatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre elmondta: látni lehet, hogy az ügyben mozgásba lendült a brüsszeli gépezet, ugyanakkor gyors és hatékony intézkedésekre lenne szükség a jogalkotás terén.

“Tetteket várunk az uniótól és az Európai Bizottságtól” – fogalmazott.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: bár például Görögország és a balti államok is jelezték, hogy problémának tartják a megkülönböztetés őket is érintő gyakorlatát, vannak olyan tagállamok is, amelyek visszafogottak, hallgatagok a témában, mivel hozzájuk jó minőségű termékek kerülnek és így a probléma nem vetődik fel.