A Mount Everest amúgy is magas, de ilyen rekordokért mászni kell?

 

Ki nem találnánk, hogy mi vonzza mostanság a Himalájára törő, csúcshódítókat! Nem a magasság...

Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre, többek közt az első csúcshódító vegán vagy az első feljutó rendőrházaspár címéért – közölte a legnagyobb Himalája-adatbázist vezető csoport.

A világ legmagasabb hegye eddigi legteljesebb archívumának vezetését Billi Bierling német hegymászó és csapata vette át Nepálban.
Az adatbázisban szerepelnek egyebek között olyan pályázók is, akik – néha addig nem is létező – rekordot akartak felállítani.

epa05981343 (FILE) - A file picture dated 29 November 1996 showing the Himalya range and Mount Everest, the highest mountain on earth (C) from an airplane in Nepal. Accoding to reports from 22 May 2017, the Hillary Step on Mount Everest collapsed. The 12-metres outcrop was the last obstacle on the way to Mount Everest's peak.  EPA/MARTIN ATHENSTAEDT  GERMANY OUT

 A 8850 méter magas Mount Everest 

Egyre többen indulnak a legfiatalabb csúcshódító címéért, szinte még gyerekek. Egy házaspár azért fordult az adatbázishoz, hogy megtudják, fiuknak van-e esélye, hogy a leggyorsabb és legfiatalabb legyen egyszerre. A korrekord 13 év, a szóban forgó fiú azonban ennél sokkal idősebb volt.

Bierling és önkéntes társai az adatbázis építésével a Mount Everest krónikása, a 93 éves Elizabeth Hawley munkáját folytatják. Hawley a 60-as évek eleje óta szinte minden expedícióval személyesen készített interjút, a válaszok alapján építette fel adatbázisát.

Kezdetben egy kézen meg lehetett számolni a vakmerő hegymászókat, ma évente több száz fizető turista vág neki a világ legmagasabb csúcsa megmászásának.