Visszaállamosítják a marosvásárhelyi katolikus iskola épületét?

 

Úgy tűnik, hogy újabb akadályok nehezítik a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyének megoldását. Bár ezt elvileg a legmagasabb szintű, a magyar miniszterelnök és a nagyobbik román kormánypárt első embere közti egyezség szavatolja. Az iskolaépület visszaállamosítása felé tett hatósági lépések kapcsán a megoldás lehetőségeit latolgatta Holló László, a Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója az M1 csatorna délelőtti műsorában.

Mozgolódni és mozgósítani kezdtek az állami hatóságok azok után, hogy Marius Pascan képviselő kijelentette, a restitúciós bizottság 2004-ben törvénytelenül szolgáltatta vissza a római katolikus egyháznak azt a marosvásárhelyi iskolaépületet, amelyben jelenleg a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

A román hatóságokat egyre inkább foglalkoztatja az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány által visszaszerzett marosvásárhelyi iskolaépület újraállamosításának gondolata.

Holló László elmondta, a visszaszolgáltatási határozatot Marosvásárhely polgármestere egyszer már megtámadta a bíróságon, ám ennek a pernek a végén a restitúció törvényességét állapította meg a legfelsőbb bíróság. Rendkívüli esetekben lehet perújrafelvételt kérni, de csak ha olyan – a jogi helyzetet befolyásoló – dokumentum kerül elő, amelyet az egyház visszatartott.

Az iskola visszaállamosításáról szóló kérdést elmondása szerint egy szélesebb kontextusban kell tárgyalni, ugyanis arról van szó, hogy az erdélyi római katolikus státus, amely az iskola kezdeményezője is volt egy történelmi intézmény.

A katolikus iskola esetében a megkárosított félnek tartott városháza csak abban az esetben fordulhatna ismét a bírósághoz, ha előkerülne az a dokumentum, amelyet korábban a nyertes fél, azaz az egyház visszatartott. Mindemellett szinte eltörpül a Római Katolikus Státus Alapítvány másik aduja, az elbirtoklás lehetősége. Ugyanis a törvény szerint ebben az esetben is a katolikus egyházat illetné az ingatlan, miután már több mint tíz éve rendelkezik a tulajdona fölött.

Az iskolát közvetlenül az iskolakezdés előtt egy tanfelügyelőségi döntés alapján zilálták szét.

Holló László elmondta, bízik abban, hogy az iskola helyzete, egy újraalakítás formájában megoldódik a jövőben.