Trump aláírta: vége az Obamacare-nek

 

Trump elnök aláírta új, egészségbiztosítással kapcsolatos elnöki rendeleteit, ezzel úgy tűnik, véget ért az Obamacare elleni harca - ez volt látható a Fox News televíziós csatornán. Így pedig lezárulni látszik az előző elnök, Barack Obama által bevezetett egészségbiztosítási törvény kora; a helyébe lép új „Trumpcare” állítólag olcsóbb és diverzifikáltabb lesz támogatói szerint. A lépés mindenesetre újabb törésvonalat eredményezhet Trump és a Republikánus Párt néhány szenátora, így John McCain között.

Dolgozók és a kisvállalkozókat hallgatott meg Pence és Trump, akik az Obamacare alatt nyögnek – ismertette az amerikai elnök, aki hozzátette: ezután Trump elnök tenni fog ez ellen, hogy egy 21. századi egészségbiztosítása legyen az Egyesült Államoknak.

Trump elnök lépett ezután a mikrofonhoz, aki, miután köszöntötte a megjelenteket, bejelentette, hogy amerikai állampolgárokat szabadítottak ki a Hakkáni-hálózat fogságából. (Róluk itt olvashat többet.), és dicsérte a pakisztáni kormányt a tettrekészsége miatt.

Az Obamacare teljesen káros volt a költségvetésre és az emberek egészségére, ezért mennie kell, annak ellenére, hogy sokan, köztük republikánusok ellenezték a megszüntetését – jelentette ki.

Ezért több rendelkezést fog aláírni – közölte. Mint elmondta, ezek mindegyike elő fogja segíteni, hogy – megfogalmazása szerint – emberek milliói az őket megillető és a számukra tökéletes biztosítást választhassa, akár szegény, akár gazdagabb, és ugyanúgy megadja a választást kisvállalkozóknak, mint a nagy cégeknek.

Bevezetik a limitált, rövidtávú biztosítást is, valamint az adómentes juttatásként adható egészségbiztosítást is – zárta beszédét.

Ezek után Pence alelnök, más kormánytagok és a Fehér Ház-i szóvivő társaságában aláírta az Obamacare végét jelentő elnöki rendeleteket.

Többek között olyan újításokat léptetett életbe, miszerint államhatárokon átnyúlva is lehet majd egészségbiztosítást kötni, ezzel az állampolgároknak több lehetőség közül lehet majd választani, tehát megnövelik a versenyt a biztosítók között.

Rand Paul szenátor az egyik legnagyobb egészségügyi reformként emlegette Donald Trump rendeletét.

Mi változik?

Ami mindenképpen újdonság lesz, az az lesz, hogy bevezetik az ún. Association Health Plans-t, amely egy szövetségi államokon átnyúló biztosítási forma lenne, a Fehér Ház szerint olcsó lenne. Trump szerint ugyanis minden egyes személyért ádáz harcot fognak vívni a biztosítók, ez pedig olcsóvá fogja tenni ezt a formát.

A Fox News elő kommentárjában úgy fogalmaz: Trump ötletét, ahogy eddig is, pont azok fogják ezután is támadni, akik eddig az Obamacare megszűnését ellenezték.

Mi az Obamacare és miért akarta Trump megszüntetni ? Itt és itt bővebben olvashat róla.