Szijjártó: Közép-Európa a józan észre alapozott gazdaság- és biztonságpolitikát választott

 

Noha Európa különböző okok miatt folyamatosan veszített versenyképességéből, Közép-Európa a józan észre alapozott gazdaság- és biztonságpolitikájának köszönhetően ezzel ellentétes utat jár be, a magyar kormány pedig mindent megtesz az emberek és a beruházások biztonságáért - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Milánóban.

Szijjártó Péter a magyar-olasz üzleti fórum megnyitóján mondott beszédében kiemelte, a magyar modell bebizonyította, hogy nem kell választani gazdasági növekedés és költségvetési fegyelem között, lehetséges egyszerre elérni mindkettőt. Az ehhez a modellhez vezető gazdaságpolitikát Magyarország két alapelvre építette: “a siker és az érdem alapja az elvégzett munka”, a másik, hogy “az állam a semmiért cserébe nem ad pénzt”. Az állami juttatások nem normatív bázisra épülnek, hanem adókedvezmények formájában jelennek meg – mutatott rá. Hozzátette: aki a magyar államtól segítséget vár, a munkájáért járó fizetésen keresztül tudja azt megkapni.

Szijjártó Péter úgy vélte, ez a politika segített abban, hogy “Európában a probléma helyett a megoldás részévé váljunk”.
Elmondta: világszerte “öldöklő küzdelem zajlik a beruházásokért”, és ebbe nevezett be Magyarország. Az ország mellett szóló gazdasági érvek között említette, hogy Magyarországon kell fizetni a legalacsonyabb társasági adót Európában, a személyi jövedelemadó pedig szintén a legalacsonyabb, és mindez megteremti a lehetőséget arra, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen.

epa06260506 Italian Foreign Minister Angelino Alfano (R) and Hungarian Minister of Foreign EPA/Daniel Dal Zennaro

A miniszter szerint emellett Magyarországon van Európában a legrugalmasabb munkajogi szabályozás, amely a munkavállalók és a munkaadók jogait is figyelembe veszi. Az oktatási rendszert pedig úgy szervezték át, hogy az a gazdaság, a munkaerőpiac igényeinek megfelelően képezze a fiatalokat – közölte.

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon a külgazdaságot és a külpolitikát egyesítették, a külpolitika középpontjába a gazdaságdiplomáciát állították, és a külpolitika feladata, hogy a külgazdasági érdekeket felismerje és érvényesítse.

A tárcavezető elmondta: Magyarország büszke a gazdasági növekedésére, az egyedülállóan széles beruházás-ösztönzési politikájára. A magyar gazdaság “most egy új korszak küszöbére érkezett”, hiszen gyakorlatilag a teljes foglalkoztatás elérése előtt áll, ezért a munkahelyteremtésben is a magas hozzáadott értéket és a kutatás-fejlesztésre alapuló beruházásokat keresik – magyarázta.

Megjegyezte: a magyar Eximbanknál 510 millió eurós hitelkeretet nyitottak a magyar-olasz vállalatközi együttműködés szolgálatára.
Szijjártó Péter kitért rá: Angelino Alfano olasz külügyminiszterrel van egy olyan közös értékrendjük, amely “zárójelbe tesz minden, esetleges konkrét ügyben előálló nézeteltérést”. Ez a keresztény értékrend, amelyet mindketten képviselnek, és amelynek alapján nem félnek beszélni arról, hogy keresztény politikusokként az a kötelességük, hogy az olykor veszélyben lévő keresztény közösségeket megvédjék – magyarázta.

Mint mondta, Magyarország számára az első a magyar emberek biztonsága, ezért mondtak világosan nemet “egy képmutató európai migrációs politikára már az elején”. A magyar kormány továbbra sem enged abból, hogy Magyarországon a magyar emberek és az odahozott beruházások biztonságban legyenek – zárta szavait a külügyminiszter.