Paprikás lesz a hangulat Ópusztaszeren

 

Szombaton ugyanis a fűszerpaprika mutatkozik be az az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos, a tájegységre jellemző módszereivel ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először, kezdetben dísznövényként nevelték, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig “a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására alkalmazták.

Boldog, 2003. szeptember 1. Megkezdődött a fűszerpaprika fűzése és szárítása a Heves megyei Boldog községben. Az aszályos időszakban fúrt kútból árasztásokkal igyekeztek pótolni a paprika vízfelvételét. A településen több százan foglakoznak a fűszerpaprika termesztésével. A Hévizi család egy hektáron termel paprikát, s mintegy 100 mázsa termést gyűjtöttek be. Ebből mintegy 60 mázsa paprikaőrleményt készítenek. A képen: Kovács Éva segédkezik a Hévizi család Béke úti  portáján. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Így fűzik és szárítják a fűszerpaprikát.  (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

A fűszernövényt a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.

A skanzenben, az alsóvárosi portán a látogatók paprikafüzért készíthetnek és megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából. A portán népi gyermekjátszó várja a legkisebbeket, az Olvasókörnél kemencében sülnek a finomságok, a Községházánál a bútorfestést próbálhatják ki az érdeklődők.
A Szegedi tanyánál pedig erre a napra üzembe állítják a járgányos paprikamalmot is, lóval hajtott darálóval aprítják föl a kiszárított fűszerpaprikát.