Őket illeti az idei „Évad Művésze” díja

 

A rangos elismerést, melyet minden évben az évad indításakor, a zenei világnaphoz kapcsolódva ítélik oda az előző évad kiemelkedő egyéniségének, október 11-én, a Vásáry bérlet első hangversenye előtt nyújtották át.

A díjakat három évtizede alapították és a Magyar Rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a Rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának karnagya volt. A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.

Az elismerés azért is kiemelkedő, mert az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azt, akit előző évi művészi teljesítménye alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

A díj átadására 2017. október 11-én ünnepélyes keretek között került sor a Zeneakadémián. Az év zenekari művésze Nathan Giem, énekkari művésze: Nádasdi János lett.
A kitüntető címet Vásáry Tamás főzeneigazgató adta át.

Nathan Giem, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere 2016 óta. Az USA-ban született, 14 évesen felvették az indianai egyetemre, ahol hegedűművész szakon diplomázott, mesterfokozatot és művész diplomát szerzett. Fullbright ösztöndíjasként 2006-ban Hollandiában a Concertgebouw koncertmesterénél tanult. Az Illinois Egyetemen karmester mesterfokozaton diplomát szerzett. Európai, amerikai és ázsiai (Tokio Filharmonikusok) zenekaroknál dolgozott koncertmesterként.

Nádasdi János a Magyar Rádió Énekkarának rangidős tagja. Jászberényben született, kezdetben hegedűsnek készült. Énekesi tanulmányait magánúton végezte, majd a Honvéd Művészegyüttes tagja lett. Éppen 40 éve, hogy Sapszon Ferenc vezető karnagy felvette a Magyar Rádió Énekkarába. Ezen időszak alatt számos szóló feladatot ellátott, az énekkari művészek szólista hangversenyein a mai napig rendszeresen fellép.