Nem valószínű, hogy drágulnak a biztosítások az új kéményseprési törvény miatt

 

A hirado.hu által megkérdezett biztosítási szakértő szerint semmiféle megalapozottsága nincs, illetve jele sem a biztosítók oldaláról annak, hogy drágulnának a biztosítások a kéményseprési törvény módosítása miatt

Semmiféle megalapozottsága nincs, illetve jele sem a biztosítók oldaláról annak, hogy drágulnának a biztosítások a kéményseprési törvény módosítása miatt – mondta el a Hirado.hu-nak a CLB Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója. Németh Péter ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy korábban a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke egy napilapnak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, emelkedhetnek a tarifák, ha a parlament a jövő héten elfogadja az úgynevezett kéményseprési törvény módosítását. Vámos Csaba ezt azzal indokolta, hogy óriási kockázatnövekedést jelent a bankok és biztosítók számára az, hogy nem lesz kötelező a családi házak esetében a rendszeres füstelvezető-ellenőrzés.

A katasztrófavédelem kéményseprői Csobánkán  MTI Fotó: Máthé Zoltán

A katasztrófavédelem kéményseprői Csobánkán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Németh Péter szerint azonban ezt egyelőre semmi sem indokolja. Mint mondta, a biztosítók árképzése alapvetően a múltbéli káradatok feldolgozásával és azok jövőre való lehetséges kalkulálásával működik. Ahhoz, hogy valami elmozdulás legyen a jelenlegi biztosítások áraiban, először emelkedniük kellene azon káresemények számosságának, amiket érint egy ilyen módosítás. Például egy kémény-eltömődés miatt kialakult lakástűz, vagy éppen gyakoribb halálesetek fulladás, vagy tűzeset miatt. Utána értékelnék fel ezeket a károkat és kártérítéseket év végén a biztosítók szakemberei és tennének javaslatot árazási változásokra. Amíg azonban nem jelentkeznek valóban ennek a változásnak köszönhetően komolyabb balesetek, amelyek emelkedést jelentenének kifizetésben a biztosítóknak, addig nem várható áremelkedés ennek a törvénymódosításnak kapcsán – tette hozzá a szakértő.