Negyven éve nem volt példa arra, ami Katalóniában jöhet

 

Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták kedd este Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását. A spanyol viszontválasz tiszta beszédet követel a katalánoktól – ettől függ, hogy a spanyolok alkalmazzák-e az alkotmány 155-ös cikkelye által rögzített jogokat, vagyis Katalónia autonómiájának felfüggesztését.

Domonkos Endre Spanyolország-szakértő, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a spanyol kormányfő felszólítása megelőz minden más intézkedést, amely alapján a kormány megkezdhetné a 155. cikkely alkalmazását. A felszólítás célja egyébként, hogy az elnököt meggyőzze arról, hogy visszatérjen a törvényesség útjára – fűzte hozzá.

Mint mondta, ha a válaszra jövő hét csütörtökig nem kerül sor, akkor a szenátus abszolút többségének támogatásával lehet kezdeményezni az Alapjogi Charta 155. cikkelyének alkalmazását, ez azt jelentené, hogy Madrid gyámsága alá helyezné Katalóniát, a spanyol csendőr- és rendőri alakulatok átvennék az irányítást az autonóm közösségek felett.

Erre 1978 óta nem volt még egyébként példa – emelte ki a szakértő.

Taktika és időhúzás

Carles Puigdemont bejelentése taktikai elem is volt, és időhúzásnak kell tekinteni, de azt is mutatja, hogy a katalán vezetők is megosztottak egy egyoldalú függetlenség kinyilvánításában – magyarázta Domonkos Endre.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya rászorul a legnagyobb ellenzéki párttal való egyeztetésre – fűzte hozzá.

Biztató azonban, hogy a spanyol szocialista munkáspárt főtitkárával született egy megállapodás, miszerint a spanyol néppárt és a szocialisták, valamint a centralista erők támogatni fogják az alkotmány reformját, melyhez az elmúlt időszakban nem nyúltak hozzá.

Erősödnek a kritikus hangok a spanyol néppárton belül is, miszerint Rajoynak már korábban lépnie kellett volna – fogalmazott a szakértő.

A katalánok számára Baszkföld lehetne a tárgyalásos minta, mivel nagyfokú pénzügyi autonómiával rendelkezik, és nekik sikerült egy másfél évtizedes tárgyalás eredményeként megállapodást kötniük a központi kormánnyal.

A katalánok nagyobb fokú pénzügyi autonómiát szeretnének, és azt sérelmezik, hogy eltörölték a katalán, mint önálló nemzet fogalmát tartalmazó cikkelyt – magyarázta Domonkos Endre.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. (MTI/AP/Paul White)

Puccs is jöhet? 

Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szintén azt mondta: sok esélyt nem lát arra, hogy tárgyalások lennének a két fél között, hiszen annak feltétele az lenne Rajoy részéről, hogy ha a katalán elnök nyilvánosan világos választ ad a feltett kérdésre.

Amennyiben egyértelmű nem a válasz arra a kérdésre, hogy kikiáltotta-e a függetlenségét, akkor azonnal elindítják a 155. cikkelyt – húzta alá.

Nagy Sándor Gyula szerint nincs kizárva, hogy egy éven belül megpuccsolják a miniszterelnököt, azért, ahogyan kezelte a katalán válságot, ám semmiképpen sem a válság közepette.

A katalán elnök nem fog tudni egy világos nem választ adni a miniszterelnök kérdésére, mert ha így tesz, akkor bizalmatlansági indítványt nyújtanának be ellene, és az ottani egységpárti csoportosulás tapsolva szavazná meg a katalán elnök bukását. Ám ha nem világos nem a válasz, akkor érvényesül a 155-ös cikkely – húzta alá, kiemelve, hogy ez ideiglenes addig, míg új katalán kormány és parlament áll fel, tehát maximum fél évre veszítené el Katalónia autonómiáját.