Három nap alatt második rakétáját lőtte fel a SpaceX

 

A SpaceX ismét sikeresen vetette be korábban már alkalmazott rakétáját. A kétfokozatú Falcon-9 már reptetett első fokozattal sikeresen pályára állított egy EchoStart 105/SES-11 kommunikációs szatellitet csütörtökön. Ez volt a harmadik alkalom, hogy a vállalat használt rakétát alkalmazott ilyen kilövésnél.

A Falcon-9 a Kennedy Űrközpont 39A kilövőállásáról indult magyar idő szerint csütörtökön hajnalban, egy óra előtt néhány perccel. Mintegy 8,5 perccel később az első fokozat sikeresen visszatért az Atlanti-óceánra kihelyezett platformra. Három nap alatt ez volt a második sikeres SpaceX-misszió.

Ráadásul ezzel elkönyvelhették a rakéta második sikeres landolását is: az elsőre február 19-én került sor, amikor a Falcon pályára állította a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a Dragon teherszállítót. (Ez volt egyébiránt a SpaceX első missziója, amely a 39A kilövőállásról indult, ahonnan korábban NASA Apollo űrhajói, valamint űrsiklói szálltak fel.)

A SpaceX ezzel a küldetéssel már összesen 18 sikeres Falcon-9-visszatérést könyvelhet el. A kaliforniai székhelyű vállalat először március 30-án reptette korábban már bevetett rakétáját a SES-10 kommunikációs szatellit felviteléhez. Ezt követte június 23-án egy másik, amely a BulgariaSat-1 szondát szállította fel. Szintén júniusban sikeresen felvittek egy “használt” Dragon-kapszulát is az ISS-re.

Ezek a missziók Elon Musk terveinek részét képezik: olyan rakétákat és űrhajókat szeretnének kifejleszteni, amelyeket gyorsan újra be lehet vetni. Az ilyen technológia drasztikusan csökkentené az űrrepülés költségeit.

Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon hordozórakétáját fedélzetén egy távközlési műholddal a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2017. október 11-én. (MTI/AP/Craig Bailey/Florida Today)

Felbocsátják a SpaceX Falcon hordozórakétáját fedélzetén egy távközlési műholddal a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2017. október 11-én. (MTI/AP/Craig Bailey/Florida Today)

A csütörtök hajnali misszió során a Falcon-9 rakéta második fokozata a tervezett geostacionárius pályára állította az EchoStar műholdat 36 perccel a kilövés után. A szatellit nagy felbontású tévéadást szolgáltat majd Észak-Amerikában, a karibi térségben és Hawaiin.

A SpaceX legutóbb hétfőn végzett el hasonló missziót, amikor a Falcon-9 tíz műholdat juttatott fel az Iridium kommunikációs vállalatnak a Vandenberg légierőbázisról. Annak a rakétának az első fokozata – amely egyébiránt vadonatúj volt – szintén sikeresen landolt.