Hamisak voltak a vádak, így elindíthatja közösségi főiskoláját a John Henry Newman Oktatási Központ

 

Az intézményt azzal a céllal hozták létre, hogy ott a katolikus keresztény világnézeten, igazságon és etikán nyugvó képzéseket nyújtsanak gazdasági tudományterületeken. Az alapító szerint azonban e tevékenységünket bizonyos körök finoman szólva nem nézték jó szemmel, így előbb komoly sajtókampány indult, majd tavaly nyáron rendőrségi feljelentést is tettek ellenük. Kertész-Bakos Ferenc az ügyben interjút adott a hirado.hu-nak.

Mik voltak a konkrét vádak?

Többek között sikkasztás, tehát például magáncélokra költöttük el az MNB alapítványtól kapott támogatásokat. Miközben intézményünk 8 új tankönyvet adott ki, 27 nemzetközi konferencia-előadást tartott, nemzetközi hírű tudósokat nyert meg ügyének és több országos hírű rendezvényt bonyolított le. A rendőrségi eljárás pedig bizonyítottnak találta, hogy a támogatások minden egy fillérjét ezekre a projektekre költöttük el. A konkrét feljelentéseket pedig megelőzte egy sajtóban ellenünk indított hecckampány is, csupa-csupa egymásnak ellentmondó információkkal, teljesen logikátlan következtetésekkel teli irományokkal.

Az írták például a sümegi közösségi főiskoláról, hogy „diplomagyár”. Miközben a cikkekben világosan megfogalmazódott az is, hogy egy friss alapítású intézményről van szó, amelyik még el sem kezdte a működését, tehát egyetlen diplomát sem adhatott ki. Azt is mondták, hogy „álegyetem”, pedig aztán néhány sorral lejjebb ők maguk írták le, hogy a sümegi Newman Központnak volt állami elismerése, működési engedélye, a hallgatók felvételi eljárását az állami rendszerben bonyolította az akkreditált oktatási programokra vonatkozóan.

Kertész-Bakos Ferenc Forrás: veol.hu

Kertész-Bakos Ferenc Forrás: veol.hu

Lezárult tehát a rendőrségi nyomozás. Most hogyan tovább?

Természetesen elindítjuk a korábban tervezett képzéseket. Igaz, más helyszínen, mivel Sümeg városa a feljelentésekre hivatkozva felbontotta velünk az oktatásnak helyet biztosító ingatlan használatáról szóló megállapodást. Vannak már terveink, de ezekről egyelőre még korai lenne nyilatkozni. Ami pedig a sajtókampányt illeti, az érintett médiumoknak elküldjük a rendőrségi nyomozás lezárásáról szóló dokumentumokat, s hivatkozva a médiatörvény „kiegyensúlyozott tájékoztatásra” vonatkozó előírására, felszólítjuk őket, hogy közöljék az információt – tette hozzá.