Ezt kell tudni a fogyasztóbarát hitelekről

 

Valamennyi jelentős hazai bank és takarékszövetkezet kínál már úgynevezett minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, több mint százféle kedvező jelzáloghitel érhető el. Ennek lényege, hogy a hitelintézetek az eddigi piaci átlaghoz képest alacsonyabb kamatú és költségű lakáshiteleket kínálnak, és az ügyfelek pedig a teljes futamidő alatt fogyasztóbarát kiszolgálást kapnak.

A fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a kamatozás fixált, vagyis rögzítetten maximum 3 és fél százalékos kamatfelárral lehet kínálni a terméket, a kapcsolódó költségek pedig – így a folyósítási díj, vagy az előtörlesztési díj – is maximalizált – mondta el Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: valamennyi fogyasztóbarát lakáshitel termék fix kamatozású, vagyis 3,5, 10 vagy akár a teljes futamidő végére rögzítetten fixek a kamatok. Ez sokkal kiszámíthatóbb törlesztést tesz lehetővé – húzta alá.

Fülöp Zsuzsanna azt is mondta, olyan ügyfélbarát kiszolgálás is kapcsolódik e termékekhez, mely egyszerűbbé teszi a hitelfelvételt, például a hitelbírálatnak meg kell történnie az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 napon belül, illetve ha a folyósítási feltételek adottak, akkor a hitelt 2 napon belül folyósítania kell a hitelintézetnek. Sokkal könnyebben összehasonlíthatóak és átláthatóak ezek a hitelek, mint a piacon korábban ajánlott hiteltermékek – fűzte hozzá a szóvivő.

A minositetthitel.hu-n  minden fontos információt megtekinthetnek az érdeklődők – mondta el Fülöp Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a hitelkalkulátor segítségével valamennyi lakáshitel között tudnak keresni az érdeklődők.

Az MNB célja a fogyasztóbarát hitelekkel, hogy a versenyt megindítsa és felpezsdítse a piacon – mondta Fülöp Zsuzsanna.