Ez lehetne a megoldás az agresszív sofőrök ellen

 

Egy sokat utazó autós minden nap lát egy őrjöngő sofőrt, aki vélt sérelmei miatt villog, dudál, leszorít, veszélyesen manőverez. A közelmúltban egy olyan férfi állt a bíróság elé, aki fegyverrel fenyegetőzött és lőtt is egy elfajult közlekedési vitában. A másik kocsiban ülők fel is vették mindezt, de biztos vagyok benne, hogy nemcsak a felvétel miatt lesz beszédtéma az eset.

2016. augusztus 27.-én délután egy Volkswagen és egy Nissan is épp ugyanabban az időben hajtott Szerencs felé, a halálútnak is nevezett 37-esen. A történéseket a Nissan kamerája rögzítette.

A Volkswagen lehúzott ablakában egy kéz látható, ami egy fegyvert fog. A sofőr egy riasztópisztolyból lőtt rá vetélytársára. Közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel vádolták meg érte.

A másik autóban ülők szerint a Volkswagen vezetője folyamatosan packázott velük: hol indokolatlanul lassan haladt, hol fékezett, hol megtolta őket. Sőt nyomdafestéket nem tűrő szóval illette őket.

A VW sofőrje ennek épp az ellenkezőjét állítja, szerinte lassú és öreg autóját épphogy a gyors és fiatal Nissan zaklatta.

Stockphoto-autó-golyónyom-konfliktus.jpg

Forrás: Shutterstock

A VW-ből lövöldöző férfi ügyvédje szerint a Nissan sofőrje provokálta a vádlottat: elállta a vádlott útját, majd az autóból kiszállva, ordítozva ment oda hozzá. A vádlott mindvégig a kocsijában maradt, majd gázt adott, és jobbról előzve otthagyta a helyszínt. Ekkor a sértettek utána eredtek, és útközben riasztották a rendőrséget, akik hamarosan elfogták a lövöldöző sofőrt.

Az eddigi legmegrázóbb eset 2002-ben Budafokon, itt a Leányka utcai felüljárón történt. Egy Trabantot vezető, 58 férfi, miután egy kamion kiszorította a külső sávba, és 1 méterről fejbe lőtte a sofőrjét, aki azonnal meghalt.

A bíróság végül első fokon bűnösnek találta a VW sofőrjét, ám nem küldte börtönbe, hanem 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte. A jogosítványát sem vonták be, mivel semmiféle KRESZ szabályt nem sértett tettével.

Tötyörgött előttem, vagy leelőzött ezzel magyarázzák tettüket azok az agresszív sofőrök, akikkel Gellért Csilla az úgynevezett utánképzésen találkozik – mondta az M1 Kékfény című műsorának egy korábbi, késelésig fajuló autóskonfliktus kapcsán a klinikai pszichológus. Miután átesnek egy 12 órás magatartás-korrekción, visszakapják bevont jogosítványukat.

Csakhogy az erőszakosság nem múlik el varázsszóra, és a KRESZ-vizsgán sem hullik ki senki emiatt. Egyetlen módja lenne annak, hogy akár véglegesen ki lehessen zárni egy agresszív sofőrt a közlekedésből, ha elküldenék pályaalkalmassági vizsgálatra.