A végsőkig kitart a szíriai keresztények többsége

 

Bár létükben vannak veszélyeztetve, a szíriai keresztények többsége mégis a végsőkig kitart és igyekszik szülőföldjén maradni. Magyarország a kezdetektől fogva igyekszik a Közel-Kelet üldözött keresztény közösségeken segíteni. Tavasszal egymillió euróval támogatta a kormány a szír ortodox egyházat, és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat. Most egy nemzetközi konferencián tekintik át a helyzetet.

Szíriában az elmúlt hét évben nagyon sok ember szenvedett, sokakat megöltek, és sok embert arra kényszerítettek, vagy arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát és menedékjogot kért más országokban – fogalmazott Ignatius Youssef III Younan szír katolikus pátriárka az M1 Ma reggel című műsorában.

Ignatus Aphrem szír ortodox pátriárka pedig a műsorban arról beszélt, hogy szerdán három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, hárman életüket vesztették, és ez napi gyakorlat Szíriában.

A keresztények kétszeresen is célkeresztben vannak, szélsőséges iszlamista csoportok üldözik őket, és nem állnak az ún. ellenzék, és más terrorcsoportok oldalára, amelyek muszlimokat, keresztényeket egyaránt gyilkolnak – fogalmazott.

„Szenvedünk a migrációtól, hiszen a keresztények elhagyják szülőföldjüket, ám Magyarországnak köszönhetően képesek vagyunk olyan programokat vezetni, amelyek révén ott tudnak az emberek maradni” – hangsúlyozta a pátriárka. Elmondta: két érseket elraboltak, immár 4 éve nem tudják, hol vannak, és bizonyos papokat is megöltek, sok templomot és kolostort megsemmisítettek a terroristák.

Ignatius Youssef III Younan szerint a fundamentalizmus emelkedő tendenciát mutat, és a terroristák képesek arra, hogy egy agymosás eredményeként megpróbálják saját értelmezésüket másokra erőltetni, és így nagyon sok kárt okoztak a társadalomnak, ahogy egyébként a nemzetközi közösség bizonyos tagjai is, és elősegítették az erőszakot, fegyvert szállítottak és pénzeltek csoportokat, hogy a terroristák továbbra is ölhessenek, rombolhassanak.

A pátriárkák köszönetüket fejezték ki a magyar népnek és a kormánynak azért a megértésért és együttérzésért, amelyet a keresztény közösségek irányába viseltetnek.

(Címlapkép: illusztráció)