A korábban mellrákkal küzdő Christina Applegate kivetette a petefészkeit

 

Az Egy rém rendes család sztárja meg szerette volna előzni, hogy ismét meg kelljen küzdenie a kórral.

Christina Applegate-nél 2008-ban diagnosztizáltak mellrákot, akkor kettős masztektómiára volt szükség, de a helyreállító operáció óta teljesen egészséges.

A színésznő, aki a poklot járta meg évekkel ezelőtt, rettegésben élt, hogy ismét rossz híreket kaphat egy rutin vizsgálat során. Így úgy döntött, hogy kiveteti petefészkeit is.

Christina Applegate. Fotó: Reuters

Christina Applegate. Fotó: Reuters

Az esetek kb. 5%-ban a petefészekrák monogénesen öröklődő betegség. A hibás gének( a BRCA1 és BRCA2) leggyakrabban emlőrákot okoznak (BRCA = breast cancer antigen). Nőknél emellett petefészekrákot is gyakran.

Christina a BRCA1 gént hordozza, ezért döntött a drasztikus lépés mellett: “Két héttel ezelőtt kivetettem a petefészkeimet és a petevezetékeimet. Az unokatestvérem petefészekrákban hunyt el 2008-ban, ezt én meg szerettem volna előzni. Én így tartok mindent kontroll alatt. Most már csak azt remélem, hogy nem üt el egy busz”.

Angelina Jolie. Fotó: MTI/EPA

Angelina Jolie. Fotó: MTI/EPA

Két éve a világ hasonlóan megdöbbent, akkor Angelina Jolie jelentette be, hogy petefészkét is eltávolították, ugyanazon okokból, amiért négy éve melleit. Bár sok negatív kritika érte a híresség tettét, e lépések sok nőt ösztönöznek a mai napig, akik hasonló betegséggel élnek vagy épp, mint az ő és Christina esetében, ott lebeg a fejük felett Damoklesz kardja.