A bohóchalakat is megviseli a klímaváltozás

 

Az otthonukul szolgáló anemónák kifehéredése miatt nagy stressz éri őket, ezért kevésbé termékenyek.

A bohóchalak a mérgező anemónákkal szoros közösségben, szimbiózisban élnek. A tengerirózsák rendjébe tartozó anemónák elsősorban a növekvő hőmérséklet miatt fehérednek ki.

A halaknak az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. “Ellenszolgáltatásként” ők megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz.

Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő vízhőmérsékletének hatásait. Erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is.

A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredettekben élő halakat. Az utóbbiakban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben.

Bohóchal. (Fotó: AFP)

Bohóchal. (Fotó: AFP)

Vérelemzéseket is végeztek: ezek szerint eme halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja.

“A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemóna-kifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet” – írják a kutatók.

A szakértők úgy vélik, még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ.