Lépfene végezhetett több mint száz vízilóval Namíbiában

 

Százkilenc víziló tetemét találták meg egy namíbiai nemzeti parkban. A hatóságok úgy vélik, lépfene végzett velük.

A vízilovak a szakemberek szerint a múlt héten pusztulhattak el a félreeső Bwabwata Nemzeti Parkban, az ország északkeleti részén. A parkot elsősorban a Namíbiában élő afrikai elefántok védelmére hozták létre.

Colgar Sikopo, a namíbiai környezetvédelmi és turisztikai minisztérium szakembere a New Era újságnak elmondta, volt már példa járványokra az országban, de ezek csak néhány vízilóval és elefánttal végeztek. Szavai szerint alapvetően akkor fordul elő lépfenejárvány, amikor a folyó vízszintje nagyon alacsony.

Afrikai levéljáró és nílusi víziló Kenyában. (Fotó: AFP)

Illusztráció – Afrikai levéljáró és nílusi víziló Kenyában. (Fotó: AFP)

Pohamba Shifeta, környezetvédelmi miniszter az AFP-nek elmondta, az állategészségügyi szolgálatok már dolgoznak a pontos kiváltó okok feltárásán. Figyelmeztetése szerint a halálesetek száma magasabb is lehet, mivel valószínű, hogy a krokodilok fogyaszthattak az elpusztult vízilovakból.

Az antraxot a Bacillus anthracis váltja ki, a kór halálos lehet, de rendszerint nem terjed könnyen. Spórái éveken át életben maradnak a talajban, az élő szervezetbe seb vagy vágás útján kerülhetnek be.

Ugandában 2004-ben tört ki járvány, akkor legalább 180 víziló pusztult el, míg tavaly több mint 2300 szarvas esett áldozatául a kórnak egy hőhullám során Szibériában. A járványban egy kisgyerek is életét veszítette.

A lépfene antibiotikumokkal kezelhető, de a kezelést nem sokkal a fertőzés után meg kell kezdeni.