Déli simabálna kövületére bukkantak az északi féltekéjén

 

Egy friss felfedezés feje tetejére állítja az egyik rejtélyes bálnafaj történetét. Nemrégiben két kövületet tártak fel Olaszországban és Japánban, amelyek azt sugallják, hogy a déli féltekéjéről ismert bálnafaj rövid ideg az északi vizek lakója volt bő félmillió évvel ezelőtt.

Mostanáig minden bizonyíték azt sugallta, hogy a törpe simabálna (Caperea marginata) és ősei a déli féltekéjén éltek az utóbbi 10 millió évben.

A faj egyedeit olyan ritkán szúrják ki, hogy a kutatóknak nagyon kevés információ van birtokukban róla, emellett a kövületek száma is elenyésző.

Az északi féltekéjén fellelt új fosszíliák viszont igencsak emlékeztetnek a bálnafaj már azonosított kövületeire – írják a szerzők a Current Biology legfrissebb számában.

A fosszíliák között egy töredezett koponya is található fülcsontokkal – koruk a 0,5-0,9 millió évvel ezelőtti időszakra tekint vissza –, valamint egy, a közép- és belső fül részeit felölelő csontot is felleltek, ennek kora 1,7-1,9 millió év.

A pleisztocénbeli jégkorszak idegén a Déli-sark közeli jegesedés ideiglenesen északabbra űzhette a faj képviselőit a szerzők szerint. Aztán, a gleccserek olvadásával a bálnák ismét délnek vándorolhattak.

Mivel az új fosszíliákat körülbelül egymillió év választja el egymástól, nehéz megállapítani, hogy a bálnák többször átkeltek-e az Egyenlítőn, vagy pedig rövid időre megtelepedtek az északi féltekéjén.