A magyar mozgókép napját ünneplik a Vajdaságban

 

Kilenc filmet mutatnak be Vajdaságban egy hét alatt a vajdasági magyar mozgókép napja, október 13. alkalmából. A vetítéseket több vajdasági településen tartják - derült ki az M1 Híradó délelőtti műsorából.

Lifka Sándor 1910-ben Szabadkán október 13-án nyitotta meg az első önálló mozit, ezért lett ez a nap a vajdasági magyar mozgókép napja. Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas filmrendező évek óta szervezi a vajdasági magyar mozgókép napját. Elmondta, hogy október 13-tól egészen október 19-ig öt helyszínen is vetítik a legújabb vajdasági magyar dokumentum és játékfilmeket.

Idén nyolc új alkotással gazdagodott a vajdasági magyar filmművészet, amely arról tanúskodik, hogy az alkotóknak sikerei voltak az elmúlt évek filmes pályázatain – szögezte le a filmrendező.

Idén a filmek vetítése mellett, egy komoly tanulmány is készült a vajdasági mozgókép történetének áttekintéséről, melyet Fekete József kritikus készített el – jegyezte meg Siflis Zoltán, hozzátéve ez az első összefoglaló tanulmány a vajdasági magyar filmművészetről, amely gazdagítani fogja a vajdasági közművelődést. Ezt Zomborban mutatják be október 19-én.

A filmvetítésekre a belépés díjtalan.