Indul a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnokon

 

Nagy múltjuk van a tudományos filmeknek Szolnokon. Filmvesztiválon mutatják be a legjobb mozikat, minden évben. Idén új kategóriát is hirdetnek: videó-absztraktoknak - hangzott el az M1 csatorna délelőtti műsorában.

A helyszíni tudósító arról tájékoztatott, hogy Szolnok maga a filmfesztiválok hazája, ezt mutatja az is, hogy évtizedek óta megrendezik az eseményt a városban.

Demeter István, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy 1969 óta rendeznek Szolnokon képzőművészeti filmfesztivált, mely így az ország legnagyobb hagyománnyal rendelkező filmes eseményévé nőtte ki magát. Kicsivel később pedig elindult a tudományos filmfesztivál is. A különbség a kettő között, hogy a képzőművészeti filmfesztivált csak Szolnokon rendezik meg a világban, míg a tudományos fesztivál több helyen is előfordul.

Az idei fesztiválra 11 ország 200 filmje jelentkezett. Idén az alkotásokat egy nemzetközi zsűri értékeli. A fesztivál célja megőrizni és megtartani a tudományos és képzőművészeti filmes hagyományokat – tájékoztatott  a főszervező.

Az új műfaj, mely a világon az első kísérlet, a nagyjából öt perces videó-absztraktok, olyan videók, melyek rövidek, tudományos tartalmat szemléltetnek, és amely abban segít a nézőnek, hogy könnyen és gyorsan áttekintést kapjon egy adott kutatás, tudományos munka eredményeiről. A díjkiosztó ünnepség 14-én veszi majd kezdetét.