Élet a Brexit után: sok álmatlan éjszaka lesz még a Cityben

 

Élet a brexit után. Több nagy pénzintézet is bejelentette, hogy elköltözik Londonból. Frankfurt lehet az egyik nyertes, oda költözhet a City, vagy annak egy része. De miként látják ezt a Londonban dolgozó vezető brit bankárok?

Fontos, hogy az Európai Unió konstruktív és pragmatikus munkakapcsolatot tartson fent az unión kívüli legnagyobb gazdasággal és legfontosabb országgal. Ez az EU és az Egyesült Királyság érdeke – mondta a City uniós képviseletének vezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Jeremy Brownie korábban a brit kormány külügyi államtitkára volt, és két éve képviseli a londoni pénzügyi központot Brüsszelben. Mint kifejtette: remélik, a politikusok szem előtt tartják majd, hogy a kölcsönös gyümölcsöző és átfogó kereskedelmi kapcsolatok fennmaradjanak. Az egyeztetések már megkezdődtek, a múlt héten tartották a kilépési tárgyalások harmadik fordulóját.

Stockphoto - Brexit - City of London - vihar - üzleti negyed - villám

Stockphoto

Az EU-nak is előnyös a City 

Jeremy Brownie szerint a Citynek vannak érdekei a kilépés feltételeiről szóló egyeztetések eredményében, de még inkább a második szakaszban, ami arról szól már, milyen jövőbeli kapcsolatok alakulnak majd ki. Az az általános remény Londonban, hogy lesz egy átmeneti időszak, amit Theresa May brit miniszterelnök két évben határozott meg. Ez egy ésszerű felvetés, mert lehetőséget ad arra, hogy a kilépés tervezhető legyen, fokozatos módon történjen meg, nem pedig romboló módon, károkat okozva – állapította meg.

A City uniós képviseletének vezetője beszélt arról is, hogy széles kereskedelmi kapcsolatrendszert szeretnének majd az EU-val, beleértve a szolgáltatásokat, különösen a pénzügyi szolgáltatásokat, miután Nagy-Britannia intézményesen elhagyja az EU-t. Mint fogalmazott, „reméljük, ez nem azon az alapon történne, hogy nekünk kellene engedelmesen betartanunk az unió által meghatározott szabályokat, hiszen külső partner leszünk, még csak nem is társultak”.

Emlékeztetett: a pénzügyi szolgáltatások terén London komoly erősségekkel rendelkezik, ami az európai gazdaság egésze számára előnyökkel bír, hisz egy valódi globális pénzügyi központot jelent Európában. Úgy vélte, hatalmas hiba lenne az európai unió részéről, ha saját tárgyalási sikerét abban mérné, mennyire sikerül a City jelentőségét csökkenteni.

Más osztályban játszanak 

Kitért arra is, pozitívan állnak ahhoz, hogy együttműködő szellemben dolgozzanak együtt Európa más pénzügyi központjaival; bár ezt a gyakorlatot már a brexit-népszavazás előtt is követték. Kialakult formája van a London-Párizs, illetve a London-Dublin párbeszédnek. Németországgal is van kapcsolat, de a gyakorlat bonyolultabb, mivel a főváros Berlin, a pénzügyi központ Frankfurtban, a biztosítók pedig Münchenben vannak. A Citynek ugyanakkor egyéb globális pénzügyi központokkal is fent kell tartania a kapcsolatot, hisz „nagyságrendben New York és Szingapúr osztályában játszik” – fogalmazott.

Jeremy Brownie úgy vélte, London azután is maradhat egy globális léptékű érték Európa számára, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Európai Idő