A Szeviép-vezérek vádalkuja buktatta meg Botkát?

 

Az Echo TV Informátor című műsorának tegnapi adásában derült fény a Szeviép-botrány egy újabb lehetséges fejleményére. Szabó Bálint, a károsultak ügyvédje ugyanis elmondta, hogy az ügy vádlottjai vádalkut köthetnek, amelynek keretében ki kell adniuk a összes érintett nevét – így valószínűleg Botkáét is. Közben feldúlták a jogász lakását, aki szerint egyértelműen politikai okai lehetnek a megfélemítő akciónak, ugyanis sem készpénz, sem egyéb érték nem tűnt el

A Gyurcsány-puccs mellett a Szeviép-ügy vádlottjainak vádalkuja vezethetett Botka László hétfői bukásához – derítette ki az Echo TV Informátor című magazinműsora. A pénteki adásban elhangzott a Szeviép-vezérek vádalkura készülnek, amelynek része, hogy meg kell nevezniük azt a személyt, vagy azt a kört, akiknek politikai köze lehet a korrupcióhoz, a milliárdok eltüntetéséhez. Az Informátorból kiderül, Botka László is érintett lehet. Minderről Szabó Bálint, a károsultak képviselője beszélt az oknyomozó magazinműsornak, amelynek a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter a felelős szerkesztője. Az Informátor annak is utánajárt, Gyurcsány fizetett-e Szabó Bálintnak azért, hogy Botkát megbuktassa.

Szeged, 2017. március 31. Szabó Bálint, a Szeviép cégcsoport alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 31-én. Ezen a napon a Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlés ülésén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szabó Bálint, a Szeviép cégcsoport alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 31-én. Ezen a napon a Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlés ülésén.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Szeviép a legnagyobb botrány

Botka László számos botrányba keveredett jelöltsége alatt (és előtt), ezek közül talán a legnagyobb a Szeviép-botrány. Ennek kirobbanásakor, márciusban Botka még nem is volt hivatalosan jelölt. A szegedi építőipari vállalatnál 11 milliárd forintnak veszett nyoma, a céget pedig a szegedi önkormányzat és a szocialista kormányok milliárdos uniós támogatásokkal és megbízásokkal látták el, székházukat maga Botka László avatta. Az ellopott pénz miatt nem fizették ki alvállalkozóikat, a tönkrement dolgozók pedig felháborodottan tüntettek a történtek ellen.

Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak ügyvédje az Echo TV-nek elmondta, hogy úgy tudja, vádalkut kötöttek a cég vezetői, ezért napvilágot látnak majd azoknak a nevei, akik felelősek a tizenegy milliárd forint eltulajdonításáért.

Hozzám eljutottak azok az információk, hogy a Szeviép-vezérek vádalkut kötöttek, vagy vádalkura készülnek ezekben a napokban és hetekben, és nyilván ennek a vádalkunak egyértelmű része, hogy meg kell nevezniük azt a személyt és azt a személyi kört, akikhez a Szeviép-alvállalkozók pénze, nevezetesen közel félmilliárd forint került – fejtette ki Szabó Bálint.

Az Echo TV megkérdezte az ügyvédtől, hogy mennyit fizetett neki Gyurcsány Ferenc azért, hogy Botka Lászlót megbuktassa. “Én lennék az egyik leggazdagabb ember, hogyha azok a személyek és szervezetek akikkel engem hírbe szoktak hozni, valamennyien mögöttem állnának és fizetnének.” – mondta el Szabó Bálint nevetve. Kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenccel évek óta nem beszélt, nem tartja vele a kapcsolatot. “Látom ugyanakkor azt, nyilván ezt mindenki látja, hogy ami most a baloldalon zajlik, és ebbe beleértem Botka Lászlónak az elmúlt kilenc hónapját is, az a baloldalon egy ember érdekét szolgálja, őt pedig nyilván úgy hívják, Gyurcsány Ferenc.” – tette hozzá.

Ki állhat a betörés mögött?

Az Origo értesülései szerint alig pár nappal a szegedi polgármester lemondását követően betörtek Szabó Bálint jogász szegedi lakásába. Szabó elmondása szerint tegnap reggel Budapestre utazott, és amikor délután három órára hazaért, résnyire nyitva volt az ajtó, és a lakásban található iratok szét voltak szórva a lakásban. Miután észlelte a helyzetet, felmérte a károkat, de sem készpénz, sem egyéb vagyontárgy nem tűnt el. Különösnek találja ezt, ugyanis ha készpénzre fájt volna a foguk a hívatlan vendégeknek, akkor nem lett volna nehéz dolguk megtalálni. Ugyanígy azt is furcsállja, hogy a követeléskezelői munkájával kapcsolatos papírok nem tűntek el.

Botka szeret egzotikus helyeken nyaralni. Szegedma

Botka szeret egzotikus helyeken nyaralni. Szegedma

Mindebből arra következtet, hogy „nem klasszikus betörés” történt, hanem politikai indíttatásból kerestek ismeretlen személyek a céljaikra felhasználható dokumentumokat. Elmondása szerint kapufát lőttek az akcióval, ugyanis azok az iratok, amik után kutakodhattak a lakásban, itt nem találhatóak meg. A jogász Botka László és érdekeltségi körének tulajdonítja az akciót, és úgy látja, hogy miután Botkának a lemondással sok ideje felszabadult, energiáit arra fordítja, hogy ellenfelein egyesével bosszút álljon.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e valami válaszlépése a történtekre, Szabó azt mondta, hogy ugyan nem tesz feljelentést az ügyben, mert nem tűnt el semmi a lakásából, azonban biztonsági cégével utánajár a dolgoknak, a lakásban található ujjlenyomatokat rögzíti.

Botka botrányaira visszatérve…

Szintén márciusban jelentek meg a sajtóban Botka László nyaralásán készült fotói, melyekből kiderült, hogy luxusutazásokra jár: Zanzibár, Maldív-szigetek, egzotikus korallzátonyok, búvárkodás, ami belefér.

Két hónappal később, májusban már az volt a téma, hogy Botkának nem sikerült minden vagyontárgyára emlékeznie a vagyonnyilatkozatában. Rolex karóra, 25 milliós luxusautó, halastó, tóparti telek – a politikus szerint ezek egy részét a feleségétől kapta. Mindez nem vetett túl jó fényt Botka “fizessenek a gazdagok” kampányára.

A szegedi parkolóbotrány ügyében már hónapok óta folyik a nyomozás. Az országos szinten is drágának számító szegedi parkolást kikerülendő, a szocialista városvezetés hozzátartozóinak, barátainak teljesen ingyenes parkolást intézett el évekre Botka. A hírek szerint nagyjából háromszáz ilyen jogosulatlan parkolóbérletet osztottak ki. A botrányban Botka és közvetlen emberei is érintettek.

Minden korábbinál súlyosabb azonban, hogy Czeglédy Csaba, a szocialisták ügyvédjének előzetesbe helyezésénél ismét felmerült Botka neve, akit Gyurcsány mellett szintén képviselt az áfacsalással is gyanúsított ügyvéd. Az MSZP vezetése gondolkodás nélkül kiállt a megbilincselt Czeglédy mellett, aki diákszervezeteken keresztül diákokat lopott meg. A múlt héten a PestiSrácok.hu írta meg, hogy Czeglédy Botka megbízásából több tízmillió forinttal akarta elhallgattatni a szegedi ügyeket képviselő Szabó Bálint ügyvédet.

Mint utolsó utáni csepp Botka teli poharában, a szegedi polgármester kijelentette a Reutersnek, hogy győzelme esetén azonnal lebontja a kerítést. Ez saját pártjában sem szerzett neki népszerűséget.